У Політехніці відбулася II Міжнародна конференція «Культурна спадщина: інноваційні підходи та сталий розвиток»

Кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини
Фото з конференції

8–9 вересня у Львівській політехніці відбулася II Міжнародна науково-практична конференція «Культурна спадщина: інноваційні підходи та сталий розвиток», організована викладачами кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Інституту гуманітарних та соціальних наук. Завдяки змішаному формату участь у заході взяли понад 40 учасників, з них 10 – із-за кордону.

Серед іноземних колег найбільш чисельно представленими були інституції Республіки Польща: Ряшівський та Варшавський університети, Інститут безпеки культурної спадщини (Краків), Музей II світової війни в Гданську та інші. Крім того, участь у конференції взяли представники Вільнюського університету, з якими кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини співпрацює вже тривалий час, та приват-доцентка Неапольського університету Тамара Михайляк, яка в минулому навчальному році була візит-професором на кафедрі ІМКС.

Учасники з України представляли низку навчальних, наукових та музейних інституцій нашої держави.

В рамках конференції Бартек Біронт (Польща) презентував результати проєкту «Спільно для предків: європейський досвід та українські реалії» (Wspólnie dla przodków: doświadczenia europejskie i rzeczywistości ukraińskie), реалізованого у 2022–23 роках. До речі, участь у ньому як волонтери брали також студенти й викладачі кафедри ІМКС.

Крім того, відбулася презентація книжкових доробків викладачів кафедри: навчального посібника «Управління культурною спадщиною» та біографічного довідника «(Не)відомі випускники Львівської політехніки». Після цього перед учасниками конференції виступив нащадок студента Львівської політехніки, громадського активіста і філантропа Богдана-Володимира Дороцького – лірник-бандурист Тарас Дороцький.

Конференція сприяла встановленню ділових контактів між фахівцями у галузі культурної спадщини та музеєзнавства, а також обміну сучасною науково-прикладною інформацією. А завдяки фінансовій підтримці Канадського інституту українських студій (Canadian Institute of Ukrainian Studies (CIUS) – Teodota and Iwan Klym Memorial Endowment Fund) невдовзі буде опубліковано збірник тез доповідей конференції.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції