У Політехніці стартує нова освітньо-професійна програма «Обчислювальний інтелект смарт-систем»

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

У новому навчальному році у Львівській політехніці запрацює освітньо-професійна програма бакалаврського рівня «Комп’ютерні науки (Обчислювальний інтелект смарт-систем)».

Завідувач кафедри автоматизованих систем управління Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Василь Теслюк, який є гарантом цієї програми, розповів про її особливості та чому абітурієнтам, які думають про ІТ-галузь, варто вступати саме на «Обчислювальний інтелект смарт-систем».

Доктор технічних наук Василь Теслюк працює зі смарт-системами понад 10 років. Уже певний час на його кафедрі обговорювали можливість відкрити бакалаврську програму з обчислювального інтелекту смарт-систем.

«ІТ-галузь дуже швидко розвивається. Протягом останніх 10–12 років ми широко використовуємо різні смарт-системи, які розробляють комп’ютерні фірми. Тому є потреба у спеціалістах-розробниках. До нас звернулися комп’ютерні фірми ELEKS, Brock Solutions, Leobit і ми спільно обговорили всі нюанси, особливості навчального процесу й підготовки спеціалістів зі смарт-систем. За цими рекомендаціями сформували цю освітньо-професійну програму», – каже Василь Теслюк.

Програма «Обчислювальний інтелект смарт-систем» базується на освітньо-професійній програмі «Комп’ютерні науки».

«Упродовж багатьох років ми готували фахівців зі спеціальності «Комп’ютерні науки». При підготовці нової освітньо-професійної програми зберегли основу цієї програми. Зокрема потужний блок із програмування. Студентів навчатимуть С++, Python, Java та різних дисциплін, пов’язаних із об’єктно-орієнтованим програмуванням. Також зберегли блок фундаментальної підготовки і ввели блок проєктування смарт-систем. Смарт-система – це система, яка приймає розумні рішення. Ця розумність може бути різна. Для прикладу, розумний будинок. Розумність полягає в економії енергоносіїв та забезпеченні вищого рівня комфорту. Якийсь датчик сприймає фізичну величину й перетворює її в цифровий сигнал. Є різні ситуації, стається збій. Тому розумність теж у тому, щоб відновити роботу за допомогою різних методів. Для цього найкраще підходять методи обчислювального інтелектуалу, який краще справляється з нечіткими задачами й неструктурованими даними. Тому особливість цієї програми в тому, що готуємо спеціалістів у напрямі розробки, супроводу смарт-систем, ядром яких є методи обчислювального інтелекту», – наголошує Василь Теслюк.

Сучасна комп’ютерна техніка надзвичайно швидко розвивається. Тому головною «родзинкою» програми є те, що на кафедрі автоматизованих систем управління викладачі дають фундаментальні основи щодо розуміння роботи сучасних нових комп’ютерів, зокрема квантових комп’ютерів та квантових обчислень.

«У цій програмі багато предметів, які пов’язані з фундаментальною підготовкою, з квантовою механікою та квантовими обчисленнями, з квантовою оптимізацією. Це вирізняє програму. Також у нас багато предметів з розробки смарт-систем. До того ж студенти вивчають предмети, пов’язані з обчислюваним інтелектом. Зараз багатьом ІТ-компаніям потрібні фахівці, які знатимуть не лише програмування, але й умітимуть застосувати навички з програмування до розробки конкретних пристроїв і систем. Тому наші студенти дуже затребувані фахівці на ринку праці», – говорить доцентка кафедри автоматизованих систем управління Ірина Казимира, яка є однією з розробників нової освітньо-професійної програми.

Додамо, що ця програма є унікальна для України. Подібна, з обчислювального інтелекту, є лише в Харківському університеті.

Загалом кафедра забезпечена необхідним обладнанням, є багато лабораторій, працюють над створенням нових. Також студенти кафедри мають можливість навчатися й за кордоном, адже налагоджено співпрацю з багатьма європейськими університетами.

Більше про програму можна дізнатися на сайті кафедри автоматизованих систем управління.