У Львівській політехніці оцінили можливості платформи Web of Science для науковців

Прес-служба Львівської політехніки
на семінарі

Днями в Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся змістовний семінар на тему «Оцінка діяльності вченого: про що говорять (або мовчать) показники. Додаткові можливості платформи Web of Science для науковця». Доповідачем була представниця компанії Clarivate Analytics, кандидат біологічних наук Ірина Тихонкова. У семінарі взяли участь досвідчені вчені й молоді науковці Університету, а також бібліотекарі та редактори наукових видань.

Цікава лекція була присвячена роботі з науково-метричними базами даних, зокрема Web of Science. Ірина Тихонкова розповіла, що передумови появи Web of Science виникли всередині ХХ століття. Це був період інформаційної кризи, коли утворився надлишок наукової інформації, тому вчені були не в змозі опрацювувати всі матеріали за своєю тематикою.

Web of Science – це платформа, на якій зібрано 15 міжнародних реферативних баз даних. А профілюючою тут є мультидисциплінарна наукометрична та реферативна база даних Web of Science Core Collection, що дає змогу не лише переглянути інформацію з певного питання, але й оцінити її, тобто визначити кращі напрями публікації, які б викликали найбільшу увагу наукової спільноти. Загалом у платформі Web of Science нині присутні 33 тисяч видань і 148 мільйонів документів.

Дослідниця ознайомила присутніх також із процедурою відбору матеріалів до Web of Science Core Collection. Насамперед до уваги беруть видавничі стандарти (своєчасність виходу, дотримання міжнародних видавничих норм, прозоре рецензування, неупередженість рецензентів, наявність бібліографії англійською мовою тощо), міжнародний склад, зміст, аналіз цитування.

Ірина Тихонкова поділилася зі слухачами досвідом у пошуку якісних журналів для публікацій, розповіла, як відрізнити фейкове видання від фахового, повідомила, як уберегти свою наукову статтю від «хижацьких» збірників, як молодому науковцю не загубитися у світі визнаних вчених авторитетів.

На семінарі було розглянуто й роботу з аналітичним інструментом Journal Citation Report, програмою для роботи з бібліографією EndNote Online та ідентифікаторами науковця ResearcherID та Orcid.

на семінарі на семінарі на семінарі