У Науково-технічній бібліотеці відбулася зустріч з академіком Ігорем Юхновським

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі в НТБ

Герой України, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І–IV скликань Ігор Юхновський розповів про те, як створювали Конституцію України. Усе своє життя Ігор Рафаїлович присвятив науці, а з зі здобуттям Незалежності – політиці. Сьогодні професор продовжує активно працювати для України.

«Ігор Юхновський – легендарна людина, яка ввійшла в історію України. Усі цікавляться, як працювали в тодішньому парламенті України та яким було протистояння комуністичній більшості», – акцентує увагу модератор заходу, доктор історичних наук Андрій Гречило.

Під час свого виступу Ігор Юхновський поділився не тільки спогадами про парламентську боротьбу за державний суверенітет, а й думками про те, як сьогодні слід боротися заради свободи та миру.

«За Незалежність потрібно платити. Так завжди було в історії людства. Сьогоднішня війна – це наша плата. Вона стане великим періодом навчання та уроків для всієї української нації. Ця війна безглузда, тому так важко розв’язати нинішню складну ситуацію», – зазначає Ігор Юхновський.

Під час зустрічі академік розповів про новий проєкт основного закону країни:

«Він суттєво відрізняється від Конституції, яку було прийнято 1996 року. Цей проєкт уже готовий до реалізування. За новою Конституцією, владні структури будуть чітко розділятися. Парламент буде двопалатний. Верхня палата – сенат, який працюватиме безперервно. Сенаторів обиратимуть на шість років. Від кожної області України обиратимемо однакову кількість сенаторів. Зважаючи на те, що кількість областей-прихильниць Української держави значно більша, ніж тих, які проти, Сенат України буде забезпечувати нашу стійкість. Нижня палата – Національні збори України. Вона ухвалюватиме закони, постанови та інші акти».

Особливу увагу Ігор Рафаїлович приділив питанню двомовності. Академік наголосив на тому, що рідна українська мова є основним багатством країни. Нашу мову слід берегти та плекати.

На завершення зустрічі гість подарував Науково-технічній бібліотеці примірник Конституції України з власним автографом.

Фото із зустрічі в НТБ Фото із зустрічі в НТБ Фото із зустрічі в НТБ Фото із зустрічі в НТБ Фото із зустрічі в НТБ Фото із зустрічі в НТБ Фото із зустрічі в НТБ