У Науково-технічній бібліотеці нагородили переможців дитячого Всеукраїнського літературного конкурсу

Анна Зіганшина, Олена Лещенко, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із вручення нагород

У читальній залі приміщення Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» 9 червня нагороджували переможців Всеукраїнського літературного конкурсу «У римах світлих оживає слово». Організаторкою заходу стала відома поетка, лауреатка всеукраїнських і міжнародних літературно-мистецьких конкурсів, членкиня Національної спілки письменників України, Української асоціації письменників, заслужена діячка естрадного мистецтва України, громадська діячка, викладачка кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Наталія Калиновська. У конкурсі взяло участь понад 200 учасників, серед яких були учні львівської академічної гімназії.

Поетеса розпочала захід словами з власної поезії:

«У римах світлих оживає слово!
Несе в політ нове життя!
Воно, мов стигле виноградне гроно,
Є символом і єдністю буття!».

Під час урочистого вручення нагород учасники презентували свої вірші, співали пісні та слухали музичні композиції на сопілці. Конкурс провадили у трьох номінаціях: «Публіцистика», «Поезія», «Мала проза».

У номінації «Публіцистика» одержали перемогу: Тимчук Степан – 1 ступінь; Шайда Юрій – 2 ступінь; Куца Олеся – 3 ступінь; Талан Андрій – 2 ступінь. Номінація «Мала проза»: Андрій Талан – 2 ступінь; Чухрай Марта – 2 ступінь; Колдовська Стефанія – 3 ступінь. Номінація «Поезія»: Горинь Роксолана – 3 ступінь та інші.

Юна переможниця конкурсу Софія Якименко поділилася враженнями від участі. Дівчина зазначила, що обожнює писати прозу, але коли є натхнення – то і вірші. До участі у всеукраїнському літературному конкурсі її надихнула подружка, яка написала свою першу книжку.

«Я посів друге місце в номінації «Проза». Прозою почав писати ще в 5 років і пишу досі. Дуже люблю творчість Івана Франка, він мене надихає. Тішуся своїй перемозі», – зазначив Андрій Талан.

Головна мета конкурсу – розкрити дитячі таланти та переконати їх у тому, що кожен із них має великий потенціал. Організатори не лише оцінюють, нагороджують дітей книгами та дипломами, але й намагаються просувати їхні дальші творчі доробки.

«Минулого року захід відбувся в онлайн-режимі як міський. Незважаючи на карантин, участь у конкурсі взяло понад 100 учасників. Учетверте конкурс також мав відбутися на місцевому рівні. Але я подумала, що в Україні є таланти і, можливо, ми зможемо розкрити потенціал юних письменників та поетів. Я звернулася з листом до Національної спілки письменників України. За підтримки керівництва НСПУ, разом з поетесою Юлією Бережко-Камінською, яка опікується молодими авторами, ми дали цьому проєкту можливість бути на всеукраїнському рівні. Я радію, що до нас із різних куточків України надсилали до оцінювання такі жанри, як поезію, малу прозу та публіцистику. Усі члени журі були вражені різноманітною та барвистою гамою мови й образів юних письменників країни. До нас надходили надзвичайно якісні твори. Хочу зазначити їхнє глибоко-поетичне наповнення та метафоризм», – розповіла організаторка.

Серед гостей заходу був Володимир Залуцький, керівник відділу молодіжної політики та питань соціального розвитку Національного університету «Львівська політехніка». Виступила членкиня НСПУ, поетка Ліліана Косановська, яка була у складі журі. Вона поділилася враженнями від прочитаного й високо оцінила твори учнів. На заході був присутній батько учня-переможця – Володимир Тимчук: викладач Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, учасник АТО, поет. Класний керівник Петровська Наталя розказала про досягнення своїх учнів та поділилася секретом успіху юних талантів:

«Коли я взяла 1-в клас, то помітила, що зібралося дуже багато талановитих дітей. Я керівник редколегії газети «Світ гімназії», де публікується написане моїх учнів. Ми вже втретє є переможцями Міжнародного конкурсу шкільних газет і цього року також нашу творчу команду визнали однією з кращих у Львові. Матеріали дітей я подаю на різні конкурси. Я педагог-організатор. Працюю в гімназії вже 38 років. Це мій п’ятий набір. Дітей треба надихати та любити. Мотивую їх тим, що їхні матеріали побачать не лише батьки, а й ширша аудиторія».

Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород