У межах освітнього проєкту DataProEU програми Erasmus+ в Університеті відбулась Літня школа Data Privacy in IoT

Кафедра автоматизованих систем управління Львівської політехніки
Фото з Літньої школи

Упродовж тижня, від 27 до 31 травня 2024 року, колектив кафедри автоматизованих систем управління Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» в межах виконання освітнього проєкту програми Erasmus+ напряму Жан Моне кафедра Data Protection in the EU за підтримки Європейського Союзу вже вдруге проводив Літню школу Data Privacy in IoT.

Участь у літній школі взяли понад 100 студентів (бакалаврів і магістрів) та аспірантів, які мали можливість послухати лекції, відвідати майстер-класи та воркшопи, присвячені створенню розумних будинків і міст, ознайомитися з основними викликами з погляду безпеки в ІоТ-системах та шляхами їхнього розв’язання, впливом Загальноєвропейського регламенту захисту персональних даних (GDPR) на реалізацію ІоТ-систем, вивчити юридичні аспекти правомірного збирання, зберігання та аналізу персональних даних, а також ознайомитись зі світовим досвідом у сфері захисту даних в ІоТ-системах: стандартів, технологій, нормативно-правових актів.

Зокрема, про основні вимоги GDPR щодо захисту персональних даних в ІоТ системах слухачам школи розповіла запрошена лекторка, старша юристка компанії Axon Partners Анна Петрушко. В межах лекції Data Protection by Design and Default: IoT App Development вона висвітлила необхідність забезпечення та продумування захисту персональних даних ще на етапі проєктування системи. Окрему увагу було приділено питанням забезпечення прозорості опрацювання персональних даних в ІоТ-системах, важливості мінімізації даних, застосуванню технік анонімізації та розглянуто процедуру отримання згоди користувачів і надійні заходи безпеки даних.

Дуже активними й динамічними були воркшопи, особливо організовані в офлайн-форматі. Велике зацікавлення студентів викликав воркшоп запрошених гостей Валерія Неділенка, СЕО та розробника компанії Heat Ceram, та Олі Магир, Software Engineer компанії Heat Ceram, на тему Hardware & Software for IoT Security. У присутніх не лише була можливість ознайомитися з продуктами, які розробляє компанія, але й наживо побачити їхню роботу в режимі реального часу. Особливий інтерес студентів викликали приклади атак на різні типи IoT-пристроїв та рекомендації щодо їх уникнення. Воркшоп вийшов надзвичайно інтерактивним, студенти мали можливість перевірити отримані знання під час веселого квізу, переможці якого отримали чудові призи від компанії Heat Ceram.

Ще одним не менш захопливим заходом став воркшоп, проведений к.т.н., доцентом кафедри автоматизованих систем управління Юрієм Опотяком, який підготував для студентів приклади всіх можливих варіантів бюджетного апаратного забезпечення, яке можна використовувати для розроблення власних ІоТ-рішень. Кожен студент зміг організувати власну метеостанцію та відстежувати її роботу через хмарний сервіс.

Окрім того, студенти отримали можливість почути надзвичайно цікаві доповіді про «розумні міста», їхні особливості та перспективи розвитку від д.т.н., професора кафедри автоматизованих систем управління Василя Теслюка, про європейський досвід захисту персональних даних в ІоТ-системах від к.т.н., доцентки кафедри АСУ Анастасії Дорошенко, про сучасні технології передавання даних ІоТ від к.т.н., доцентки кафедри АСУ Квітослави Обельовської.

Також надзвичайну цікавість і палке обговорення викликала доповідь запрошеної лекторки Олени Нємкової, д.т.н, професорки кафедри безпеки інформаційних технологій Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки, яка розповіла про тренди безпеки не лише в ІоТ, а й детально зупинилась на такому напрямі як IoD (Internet of Drones). Під час лекції було продемонстровано приклади застосування як літальних, так і наземних дронів, їхнє використання в сучасному місті. Також спікерка розглянула можливі типи атак, що можуть загрожувати ІоD-системам, і надала багато практичних порад щодо їхнього захисту з погляду кібербезпеки. Лише найактуальніша аналітика та приклади відомих і гучних атак у кіберпросторі стали тим каталізатором, який надихнув студентів до власних досліджень в індивідуальних проєктах, над якими вони працювали впродовж літньої школи.

Презентації індивідуальних проєктів студентів, а також дискусії, що виникали впродовж роботи літньої школи, довели, що розроблення ІоТ-систем є надзвичайно цікавим та актуальним напрямом, а якісне забезпечення безпеки і захисту даних у цих системах є життєво необхідним.

Докладний фоторепортаж – на сторінці DataProEU у соцмережі Фейсбук.

Афіша Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу Скріншоти з онлайн-заходу