Минулий рік для Політехніки був плідний, та цей — повинен стати ще результативнішим

Наталія ПАВЛИШИН, Тижневик «Аудиторія»
засідання Трудового колективу

Підбиття підсумків і визначення конкретних цілей та завдань — це те, завдяки чому можна успішно розвиватися. У Львівській політехніці завжди на початку року відбувається глибокий аналіз того, що вдалося зробити, що варто змінити, а де — докласти більше зусиль, щоб вийти на вищий рівень.

30 січня відбулося засідання Трудового колективу нашого університету, в межах якого ректор професор Юрій Бобало підбив підсумки та виокремив найвагоміші результати.

На початку доповіді ректор наголосив на здобутках університету. Зокрема на тому, що Львівська політехніка — єдиний український університет, який, за версією одного з найавторитетніших рейтингів Times Higher Education, увійшов до тисячі кращих університетів світу, посівши в галузі «комп’ютерні науки» місце в діапазоні 401–500. А в галузях інженерії і технології та фізичних наук Львівська політехніка — єдиний технічний університет в Україні, що увійшов до цього рейтингу.

— Наші здобутки в різних сферах формують позитивний імідж університету. Ці, достатньо високі позиції у світових рейтингах — заслуга кожного, хто працює задля розвитку університету. Вагомими є й досягнення молодих науковців: чотири гранти Президента України, премії Президента України… А Tech StartUp School Львівської політехніки та керівник Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб із особливими потребами Оксана Потимко потрапили в п’ятнадцятку тих, хто минулоріч змінювали наше місто, — зазначив Юрій Ярославович.

Важливо й те, що за результатами сертифікаційного аудиту системи управління якістю на відповідність стандарту ISO 9001:2015 Львівська політехніка отримала сертифікат на відповідність у сфері «Надання послуг у сфері вищої освіти, наукового дослідження та експериментального розроблення, послуг архітектурних, інженерних, технічного випробовування й аналізування». Тож тепер наш університет в числі небагатьох сертифікованих університетів (із-поміж 300 університетів та академій).

Важливим здобутком стало також ліцензування спеціальностей, відкриття спеціалізацій, збільшення ліцензованого обсягу тощо.

Високу планку впродовж кількох років тримає наш університет і за кількістю охочих навчатися у нашому виші. Так, минулого року Львівська політехніка стала четвертою в Україні за кількістю поданих заяв на бакалаврат — 41 909 заяв. Зарахували на навчання понад 11 500 осіб. Із них понад 50 відсотків — за кошти фізичних і юридичних осіб.

Якщо ж говорити про міжнародну грантову діяльність, то за минулий рік працівники Політехніки виконували 34 освітніх проекти, 8 наукових грантів, 7 спільних міжнародних грантів, 4 міжнародні договори, 14 індивідуальних грантів. А також провели 60 науково-практичних конференцій.

Знаковим для Політехніки стало проведення масштабного Форуму випускників, де домовилися про консолідацію зусиль задля розвитку нашого університету.

Окрім цього, Політехніка розрослася й за кількістю коледжів. Минулоріч до нашого університету доєднався ще один, вже дев’ятий, коледж Телекомунікацій та комп’ютерних технологій.

Окрему увагу ректор приділив завданням, які стоять перед політехніками в 2019 році. Зокрема необхідно провести моніторинг якості освітніх програм та привести їх у відповідність до міжнародних стандартів. Крім того, заклади, які готують студентів-іноземців, Львівська політехніка в їх числі, мають пройти ліцензування.

На що варто ще звернути увагу в цьому році — показники участі студентів у всеукраїнських конкурсах наукових робіт. Ректор акцентував, що Львівська політехніка мала б показувати кращий результат участі у наукових конкурсах та олімпіадах. Важливим завданням є також і посилення подачі заявок на міжнародні гранти.

засідання Трудового колективу засідання Трудового колективу засідання Трудового колективу засідання Трудового колективу засідання Трудового колективу засідання Трудового колективу засідання Трудового колективу