У Львівській політехніці відкрили перший в Україні Центр ветеранського розвитку

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття Центру

Підтримати, допомогти, супроводити, а також забезпечити професійну інтеграцію та реінтеграцію – таке завдання Центру ветеранського розвитку Львівської політехніки. Сюди зможуть звернутися ветерани, їхні сім’ї, а також родини загиблих героїв.

У Центрі проводитимуть навчання та перекваліфікацію ветеранів: вони зможуть здобути новий фах, втілити в життя свої підприємницькі ініціативи. Один із ключових проєктів, які реалізовуватимуть у Центрі, – навчання майбутніх помічників ветеранів. Крім того, тут надаватимуть психологічну та юридичну допомогу.

В офіційному відкритті Центру ветеранського розвитку взяла участь міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна. У своєму виступі представниця уряду зокрема наголосила:

– Ця війна – екзистенційна, адже багато століть ми боремося із запеклим ворогом. І сьогодні Україна має унікальний шанс – назавжди перемогти імперію зла. Говорячи про Центр ветеранського розвитку, ми розуміємо, що ті, хто захищає нас на фронті, повинні отримати підтримку держави, щоб після перемоги повернутися до своїх родин, до мирного життя і почуватися комфортно. Ми знаємо, наскільки важливим є фронт відновлення країни. Наші воїни після перемоги будуть активними учасниками розбудови. Тож Центр ветеранського розвитку – це те, що допоможе людині, яка повертається з фронту, здобути необхідні знання та навички, щоб інтегруватися в економіку, працювати, забезпечувати свої родини і відновлювати країну.

Також міністерка подякувала Львівській політехніці, наголосивши:

– Дуже символічно, що ми відкриваємо Центр ветеранського розвитку в одному з найвідоміших і найстаріших закладів вищої освіти, з потужним фундаментальним науковим досвідом досліджень і сучасної підготовки наших фахівців у багатьох сферах. Центр ветеранського розвитку – це складова системи реалізації ветеранської політики, яка складається з багатьох речей, одна з яких – ментальне і фізичне здоров’я. Подбавши про це, маємо забезпечити інтегрування в суспільство. Тому так важливо, на державному рівні напрацювати і запровадити інфраструктуру та екосистему для ветеранів. Львівщина є частиною пілотного проєкту створення інституту помічника ветерана. В громаді буде людина, яка допомагатиме ветеранам, що повертаються з фронту, отримати всі види послуг, а також скеровуватиме на навчання у подібні центри. Пишаюся, що першим проєктом навчання у Львівській політехніці буде саме підготовка помічників ветеранів.

Навчальну програму для помічників ветеранів спільно розробили Міністерство у справах ветеранів та Міністерство освіти і науки.

З вітальним словом виступив також начальник Львівської ОВА Максим Козицький, зазначивши, що завданням влади є створити можливість ветеранові змінювати суспільство на краще.

– Львівщина завжди готова брати участь у таких проєктах, і ми вдячні кожному, хто виборює нашу незалежність на фронті. Для нас за честь співпрацювати з ветеранами, адже ветеран несе в суспільство величезну місію – він пішов воювати за рідну державу, і, вертаючись із фронту, він змінює середовище навколо себе, додає своє бачення світу – світу свободи, гідності й людяності, перемоги, і люди поруч теж будуть змінюватися. Дякую за ініціативу навчання помічників ветерана! Ми підтримуємо таку інституцію!

Від імені міського голови до присутніх звернувся його перший заступник Андрій Москаленко, підкресливши важливість такого проєктту для міста зокрема і країни загалом:

– Коли відкривається такий центр, це свідчить про те, що ми думаємо про наступні проєкти. Праця, вкладена тут, дає свій результат. Дякую за цю важливу освітню ініціативу. Найголовніше наше бажання сьогодні – це перемога, і ціна її надзвичайно велика. Саме тому наші громади, наші міста мають змінюватися. Ми працюємо над тим, щоб уже цьогоріч у Львові були спеціальні центри для ветеранів, де допомогу і підтримку можна буде отримати комплексно. Наші колеги вже цим займаються і щоденно працюють з ветеранами.

Наскільки Львівська політехніка готова до реалізації такого масштабного й важливого проєкту і скільки від 2014 року в нашому університеті зроблено для того, щоб допомогти воїнам повернутися до мирного життя, розповів ректор Юрій Бобало:

– Одним із найпріоритетніших напрямів діяльності Львівської політехніки є сприяння у професійній і соціальній адаптації учасникам бойових дій та членам їхніх сімей. Дослідження потреб ветеранів зобов’язує нас оперативно реагувати. Для забезпечення цього у березні 2019 року наказом в університеті, за активного сприяння ІТ-компанії SoftServe, створили Ветеранську службу. Важливо, що університет прочинаючи з 2014 і до 2022 року був і є виконавцем проєкту «Україна-Норвегія» з перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні. За цей період у проєкті взяли участь понад 900 військовослужбовців і членів їхніх сімей за різноманітними програмами професійного навчання. Університет має розгалужену систему за різними підрозділами, що дає змогу проводити навчання не лише у Львові, а й в усій Львівщині. У 2020 році Львівська політехніка долучився до виконання і реалізації бюджетної програми в частині професійної адаптації цієї категорії осіб, за рахунок якої пройшли навчання понад 60 осіб. Агресія росії ставить перед нами нові виклики, пов’язані зі збільшенням кількості осіб з інвалідністю внаслідок війни, які матимуть особливі освітні потреби. Наш університет готується до цих викликів, продовжуючи впроваджувати інклюзивну освітню політку. З осені 2022 року Політехніка, за сприяння низки організацій, допомагає військовим, які мають різну важкість поранень, здійснюючи освітню діяльність на території державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина». Після перемоги наше суспільство зіткнеться з проблемою соціально-професійної адаптації військовослужбовців, зокрема тих, які отримають інвалідність, і членів сімей загиблих. Для них велике значення матиме потреба навчитися жити в нових умовах, бути економічно незалежними, змінити свій фах. Тому розвиток університетського інклюзивного середовища залишається актуальним на багато років. Львівська політехніка готова передати свій досвід професійної адаптації в інші регіони України.

Величезну роль у створенні та розвитку Центру ветеранського розвитку відіграють партнери, які всіляко підтримують і сприяють реалізації таких ініціатив.

– Підтримка ветеранів у переході до цивільного життя є надзвичайно важливим елементом інтеграції. Центр ветеранського розвитку у Львові надаватиме освітні послуги, які не лише збільшать конкурентоспроможність ветеранів, а й зроблять вагомий внесок в економічний розвиток їхніх громад. У межах проєкту «Шлях стійкості» за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини разом із Міністерством у справах ветеранів маємо за честь допомагати формувати цей простір, щоб зробити його доступним для всіх і з рівними можливостями. Ми продовжуватимемо співпрацю з міністерством, щоб забезпечити соціальну й економічну адаптацію ветеранів та членів їхніх сімей, – наголосив проєктний менеджер з реінтеграції Міжнародної організації з міграції Руд Ніколс.

На актуальності Центру ветеранського розвитку акцентувала увагу і представниця SoftServe Анна Осадчук:

– У Фонді «Відкриті очі», коли починали цей Центр, то думали про ветеранів АТО, ОСС – не знали, що за кілька місяців наші рідні і знайомі захищатимуть у лавах Збройних сил нашу державу. І що повертатися до мирного життя буде набагато більше людей. Ми радіємо, що на фундаменті Ветеранської служби розвиватиметься такий простір.

Своєю чергою керівниця проєктів Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філін зазначила:

– Пишаємося, що проєкт «Україна-Норвегія» зміг створити потужну платформу, і раді, що цей важливий проєкт міністерства базується саме на університетах. Бажаю розвитку цьому проєкту. Університет є дуже потужною платформою для таких програм.

У нас згідно з проєктом, пілотним у чотирьох областях, ми відкриваємо чотири Центри ветеранського розвитку. Подивимося, як працюватимуть ці центри. Дуже сподіваємося на ефективність роботи, але також розуміємо, що будуть робочі моменти, що потрібно буде вдосконалювати. І коли завершимо проєкт, а триватиме він пів року, ми пропрацюємо всі вдосконалення, й у бюджет наступного року будемо закладати масштабування на всю країну.

Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру Фото з відкриття Центру