У Львівській політехніці створили унікальний Центр інновацій та компетенцій «КІБЕР.ДІЯ»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з презентації Центру

У Львівській політехніці презентували Центр інновацій та компетенцій «КІБЕР.ДІЯ». Цей проєкт наш університет реалізовує у співпраці з Міністерством цифрової трансформації.

Учасників події привітав перший проректор Львівської політехніки Олег Матвійків, наголосивши:

– Створення цього центру є надзвичайно важливим, актуальним і нагальним завданням. Ми раді, що Львівська політехніка долучається до цього проєкту, оскільки сьогодні ми повинні боротися на багатьох фронтах, включно з кіберзахистом. Тому важливо підготовлювати кваліфікованих фахівців для захисту інформації на різних рівнях. Університет і кафедри також мають взяти активну участь у розвитку сучасних технологій, аналізі алгоритмів і вивченні нових методів для виявлення кібератак та ефективного захисту від них.

Перший проректор також запевнив, що Львівська політехніка готова до роботи над створенням програм, які допоможуть у кіберзахисті.

– У нашому університеті є потужні кафедри захисту інформації та безпеки інформаційних технологій, які мають розгалужену співпрацю з ІТ-фірмами в Україні й за кордоном. Досвід і напрацювання кафедр дадуть можливість успішно реалізовувати всі завдання Центру, а передовсім створити хаб знань для підготовки фахівців для різних організацій та подальшої участі в національних і міжнародних проєктах, – додав Олег Михайлович.

У представленні Центру інновацій та компетенцій «КІБЕР.ДІЯ» взяв участь заступник міністра цифрової трансформації України Георгій Дубинський. У своєму вітальному слові представник влади зазначив:

– Це буде багатовимірна робота. Важливо, щоб ми могли долучитися до активної кібероборони, а також подбали про соціальний вимір. Знаково, що це перший проєкт, який будемо реалізовувати в цьому Центрі. Це підсилить сферу послуг і допоможе ветеранам змінити життя. Сьогодні є великий кадровий голод на ринку праці на висококласних фахівців із кібербезпеки, зокрема серед приватних фірм. Також нам не треба забувати, як минулої осені ворог не лише бив по енергетичній системі, а й завдавав масованих атак по цифровій інфраструктурі. Тому важливо, щоб у кожному регіоні були люди, які зможуть опікуватися інформаційною безпекою.

Регіональні центри інновацій та компетенцій «КІБЕР.ДІЯ» працюватимуть у шести університетах:

  • Національний університет «Львівська політехніка»
  • Національний авіаційний університет
  • Харківський національний університет радіоелектроніки
  • Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
  • Державний університет «Житомирська політехніка»
  • Черкаський державний технологічний університет

Координатор центрів інновацій та компетенцій «Кібер.Дія» Андрій Пазюк презентував проєкт, виокремивши його важливі складові. Говорячи про передумови створення цих центрів, Андрій Пазюк відзначив такі моменти:

  • Проблеми цифрової стійкості
  • Обмежена науково-дослідна співпраця в галузі ІТ та кібербезпеки
  • Відтік інтелекту, крихка інноваційна політика
  • Слабка цифрова стійкість місцевих громад та бізнесу
  • Велика кількість загроз
  • Значний інтелектуальний потенціал для інновацій
  • Україна стала полігоном для різноманітних сценаріїв з кібератак
  • Проти України ведеться кібервійна
  • Велика кількість скоєних кіберзлочинів
  • Більш як 100 університетів, які готують ІТ-фахівців
  • Наявність спеціалізованих науково-дослідних установ
  • Значний нереалізований інноваційний потенціал

Серед стратегічних завдань Центру інновацій та компетенцій «Кібер.Дія» є:

  • Хаб знань
  • Співпраця з вендорами
  • Інтеграція в екосистему кібербезпеки та інновацій ЄС
  • European Digital Innovation Hubs
  • Доступ середніх і малих підприємств до новітніх технологій
  • Підтримка інноваційної діяльності

Завідувач кафедри захисту інформації ІКТА, керівник Центру «Кібер.Дія» Іван Опірський розповів про те, які проєкти реалізовуватиме цей Центр у Львівській політехніці.

Відповідальна за науку й інновації кафедри захисту інформації доцентка Ольга Михайлова представила концепт приміщення Центру інновацій та компетенцій «Кібер.Дія».

На важливості розвитку цього Центру акцентував колишній завідувач кафедри захисту інформації й засновник школи кібербезпеки та захисту інформації Валерій Дудикевич і побажав команді плідної праці та високих здобутків.

Окрему увагу першому проєктові Центру – «Перекваліфікація ветеранів для муніципальних центрів надання адміністративних послуг та ІТ-ролей через мережі центрів компетенцій» – присвятив Роман Кутень.

Під час обговорення перспектив Центру «Кібер.Дія», яким продовжилася подія, на актуальності й важливості такої роботи наголосив начальник відділу охорони державної таємниці та захисту інформації, помічник командувача ПвК «Захід» полковник Ігор Садловський. До розмови долучилися: сержант з матеріального забезпечення 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України, ветеран, учасник бойових дій Євген Швед, командир взводу 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила Сухопутних військ Збройних сил України, учасник бойових дій Юрій Копетинський, начальник Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівській області полковник Сергій Жук, адміністратор мереж Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівській області майор Ярослав Луцишин, заступник начальника Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, начальник 1-го відділу (протидії злочинам у сфері комп’ютерних систем) полковник Ілля Тогаєв та старший інспектор 1-го сектору (оперативного пошуку та партнерства у сфері інформаційних технологій) Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Валерія Івкова.

Про підтримку Львівської політехніки в розвитку проєктів у межах роботи Центру інновацій та компетенцій «Кібер.Дія» також висловилися: заступник голови Львівської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Кулепін, начальник Управління з питань цифрового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Максим Столярчук та заступник начальника Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Мирон Пацай.

Цінним є бачення розвитку цього напряму від керівника освітнього напряму IT Cluster Юлії Цимбали, CEO ІТ-компанії UnderDefence Назара Тимошика, представника компанії SoftServe Олега Дейнеки.

Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру Фото з презентації Центру