У Львівській політехніці розпочали реставрацію трьох скульптур із домініканського монастиря

За матеріалами сайту «Суспільне. Новини»
Микола Бевз

На кафедрі архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки розпочали проєкт із реставрації трьох скульптур з монастиря отців-домініканців у Підкамені. На відновлення однієї скульптури потрібно близько 50 тисяч євро. Про це Суспільному розповів завідувач кафедри архітектури та реставрації Микола Бевз.

За словами науковця, три з чотирьох скульптур у бароковій техніці будуть реставрувати у Львівській політехніці. Раніше вони були у верхній частині дзвіниці на території монастиря отців-домініканців у містечку Підкамінь.

«На горі при вітрах, морозах, дощах, відповідно, дерево не витримало. Коли потім з ними поводилися, після аварії, це не був найкращий спосіб зберігання. Вони не були законсервовані», – каже Микола Бевз.

Зараз реставратори працюють над першою скульптурою. На ній ліквідували ураження та провели 3D-обміри, аби взяти участь у європейському гранті. Микола Бевз каже, що на відновлення однієї скульптури потрібно близько 50 тисяч євро.

«Ми будемо використовувати спеціальні соляні розчини, щоби просочити деревину. Потім візьмемо медичні системи, по тих системах спецрозчин заллємо й поставимо на тиждень на дві крапельниці», – розповідає Микола Бевз.

Скульптурі святого Домініка – понад 250 років. Професор кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки Олег Рибчинський каже, що авторство належить Мар’яну Осінському, скульптору XVIII століття. Статуя зроблена з деревини й мідних аркушів.

«Ми повинні виконати консерваційний захід робіт, зробити стабілізацію деревини. Ми повинні поборотися з пліснявою, а там її багато, з жуками. Вичистити й зміцнити цю деревину, щоб потім думати, чим приклеювати, чим заповнювати порожнину, як почистити від іншого типу забруднення, від шкідників», – каже Олег Рибчинський.

Науковець розповідає, що це експериментальний проєкт. Згодом таку методику планують застосовувати й до інших скульптур.