У Політехніці вчили екологічного мислення: цікаві заходи в рамках Еко-вікенду відбулись у бібліотеці Університету

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
модний показ від дизайнерки Світлани Городецької

Можна багато розповідати про те, що наша Планета в небезпеці, що треба врешті освоїти екологічну етику, особливо щодо поводження зі сміттям, старатися мінімізувати свої споживацькі апетити, бо світ переповнений речами. А можна просто показувати це власним прикладом. Саме таким шляхом ідуть у Львівській політехніці. 22 вересня в нашому університеті організували масштабний Еко-вікенд, учасниками якого були школярі, гімназисти, студенти.

Розпочалося екологічне свято театралізованим дійством, яке було націлене на пояснення молоді, що відбувається зі сміттям, скільки часу розкладаються ті чи інші відходи, як із ними поводитися, щоб від них було якнайменше шкоди.

Еко-вікенд у Львівській політехніці проводили вперше. Тож захід був досить експериментальним, тим більше, що свої корективи внесла й дощова погода. Щоправда, це не завадило успішно провести свято. Як наголосили організатори, вони старалися наповнити цей захід різними майстер-класами, щоб у доступній пізнавально-науковій формі заохотити дітей, молодь та дорослих до раціонального використання природніх ресурсів, а також продемонструвати інноваційні можливості Політехніки. Майже кожен захід Еко-вікенду активно задіював відвідувачів. На різноманітних майстер-класах навчали, як можна дати друге життя використаним речам, презентували молекулярну кухню та багато іншого.

Найбільше відвідувачів привабив модний показ від талановитої дизайнерки Світлани Городецької. Цей одяг відрізняється не лише своєю яскравістю та оригінальністю, а й використанням екологічних матеріалів – бавовни, вовни, льону, дерева тощо. Світлана Городецька поєднує стиль бохо з народними мотивами, етнічними орнаментами, вдало даючи нове життя речам, які мали зовсім інше призначення. Показ відбувався в Науково-технічній бібліотеці не випадково, адже пані Світлана – бібліотекарка з двадцятирічним стажем (працювала у Львівській національній науковій бібліотеці України ім. В. Стефаника та бібліотеці Українського католицького університету). Також вона багато років працює з дітьми з особливими потребами в спільноті «Лярш-Ковчег» та виховує власних шістьох дітей. Як наголосила Світлана Городецька, такий показ – це її давня мрія, яка здійснилася завдяки Еко-вікенду.

Чимало відвідувачів прийшло й на лекцію «ТвориТи простір» архітекторки, керамістки й дизайнерки-ілюстраторки, відомої в Україні та світі завдяки низці художніх видань, Христини Лукащук. Мисткиня ділилася власним досвідом та напрацюваннями щодо ефективного впорядкування власного життєвого простору, метою якого є усвідомлене споживацтво й новий спосіб мислення. І як результат – життя, дружнє до екології і до світу загалом. Як наголосила Христина Лукащук, своє споживацтво треба організовувати так, щоб був вільний простір передовсім для вас, а не для речей. Бо насправді менше – це більше.

модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької модний показ від дизайнерки Світлани Городецької