Центр водневих технологій – новий майданчик для наукової діяльності та комерціалізації наукових розробок

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Скріншот із презентації

Науковий парк SID City й далі розширює масштаб своєї діяльності. Їхній новий проєкт – Центр водневих технологій. Спільно з компанією Hydroxy Power тут досліджують водень, його можливості, застосування в повсякденному житті. Центр уже має конкретні напрацювання, які й продемонстрували представникам Львівської обласної державної адміністрації.

«Тематика надзвичайно актуальна – водень активно розвивається й ми надзвичайно раді, що це один із перших таких центрів в Україні, які мають успішні реалізовані проєкти. Мета – це трансфер технологій, комерціалізація, дальші дослідження цієї тематики, розвиток стартапів, розширення виробничої бази, яка в нас вже є, і яку вдалося доповнити за рахунок проєктів ЛОДА. Скоро плануємо додатково презентувати нові можливості – це організування зустрічей та науково-практичних конференцій. Маємо на меті впроваджувати використання сучасних водневих технологій в побуті, хочемо зробити їх максимально ефективними, і з їх допомогою покращити життя», – розповів Назарій Подольчак, директор Tech StartUp School.

У проєкті Центру водневих технологій головний партнер Tech StartUp School – компанія Hydroxy Power, яка за останній рік презентувала велику кількість розробок із використанням водню. Багато з них були реалізовані в Науковому парку SID City й стали основою для Центру водневих технологій. Майбутнім інвесторам та партнерам представили чимало розробок: водневі системи для авто та спецтехніки, водневі системи очистки двигунів, водневий зварювальний апарат, електролізери, озонатор.

«У процесі дослідження водню – чимало напрямків, а тому є над чим працювати. Найближчим часом плануємо експериментувати над зберіганням водню, також ми дивимося в бік енергетики. Воднева енергетика стрімко розвивається, тому має бути попит на великі промислові електролізери, які ми виробляємо. Але пріоритетне питання – це зберігання та транспортування водню, і хочемо розв’язати саме його», – розповідає представник компанії Hydroxy Power Тарас Яремчук.

Наразі презентували тільки «фундамент» проєкту, який завдяки актуальності теми має широкий спектр перспектив для розвитку. Та навіть перші розробки Центру водневих технологій зуміли зацікавити присутніх, а плани на майбутнє підтвердили амбітність команди.

Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації Скріншот із презентації