Центр правових досліджень ґендерної рівності провів всеукраїнську науково-практичну конференцію

Центр правових досліджень ґендерної рівності Львівської політехніки
Заставка конференції

1–3 грудня Центр правових досліджень ґендерної рівності Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» у співпраці з Асоціацією жінок-юристок України ЮрФем провели Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Доказування у справах, пов’язаних з сексуальним насильством». Партнерами у проведенні конференції були Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) EUAM Ukraine, Тренінговий центр прокурорів України, Урядова уповноважена з ґендерної політики.

Під час роботи конференції обговорювали актуальні теоретичні й практичні проблеми, які виникають у правотворчій та правозастосовчій практиці щодо доказування у справах, пов’язаних із сексуальним насильством, зокрема сексуальними домаганнями і зґвалтуванням, а також пропозиції та рекомендації для розв’язання таких проблем, ознайомлення й пропозиції впровадження кращого світового досвіду доказування у справах, пов’язаних із сексуальним насильством.

У панельній дискусії першого дня відбувалися виступи учасниць конференції, в яких акцентували увагу на прогалинах і недосконалостях законодавства; необхідності ратифікації Стамбульської конвенції та Конвенції МОП 190; з’ясовували проблемні моменти концепції «добровільної згоди»; підходи до розгляду справ пов’язаних із сексуальним насильством. Учасницями панельної дискусії були вітчизняні та міжнародні експертки, які поділились досвідом у напрацюванні механізмів захисту й попередження сексуального насильства. Key-Note Speaker була Ґізела Дуеттінг, яка є радницею з ґендерних питань Консультативної місії ЄС в Україні.

Другий день роботи конференції був присвячений дослідженню питань, пов’язаних із сексуальним насильством у мережі Інтернет. Серед питань, відповіді на які намагались запропонувати учасники/учасниці панельної дискусії, були такі: які особливості роботи кіберполіції під час виявлення сексуального насильства в Інтернеті? Які існують глобальні тенденції боротьби з сексуальною експлуатацією в світі? Які можливості держави в блокуванні шкідливого контенту в мережі Інтернет, зокрема дитячої порнографії? Який алгоритм дій у випадку, якщо щодо особи вчинено акт сексуального насильства в Інтернеті?

Під час третього дня роботи конференції обговорювали питання, пов’язані із сексуальним насильством в умовах конфлікту. Серед учасників панельної дискусії були Вейн Джордаш – британський королівський адвокат і керуючий партнер Global Rights Compliance, світовий фахівець із питань міжнародного права прав людини, міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права; Анна Мокроусова – психологиня, голова ГО «Блакитний птах»; Тетяна Катриченко – журналістка та координаторка МІПЛ, авторка звіту «Жіноче обличчя заручників Донбасу» (2021 рік); Ігор Цвєтковські – консультант Міжнародної організації з міграції в Україні з питань перехідного правосуддя та довготривалих рішень для ВПО.

Співорганізатором конференції була кафедра теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти, Національного університету «Львівська політехніка».

За результатами роботи конференції видано збірник тез доповідей.