Якою буде львівсько-italiana amicizia: Центр італійсько-українського співробітництва запланував роботу на рік

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Орест Василько

Наприкінці грудня у Львівській політехніці було створено Центр італійсько-українського співробітництва «Леонардо да Вінчі». На сайті університету вже можна ознайомитися з планом роботи Центру на цей рік. Більш докладно про культурно-освітні взаємини двох країн розповідає його керівник, працівник ЦІЗ, перекладач, генеральний секретар Торгово-промислової палати «Італія – Україна» Орест Василько.

Уперше я побував в Італії 1996 року, вчився й працював у ній. Італійці – особлива нація, для них під час взаємодії дуже важливий психологічний чинник: якщо ви щирі й відверті, то здобудете їхню прихильність і довіру, – каже пан Василько.

Невдовзі студенти-політехніки самі зможуть глибше пізнати менталітет італійців, побувавши на навчанні за обміном. Наразі в Політехніці вчилося два італійці: перший два місяці писав диплом, другий продовжить навчання на спеціальності «соціологія» наприкінці лютого. Щоб від вересня запустити програму обміну студентами, чекаємо на приїзд до нас професора філософії університету Перуджі Марко Москіні.

В Італії статус політехніки отримати важко, його мають лише три ЗВО, – продовжує співрозмовник. – Тому розширення співпраці з Політехнічним університетом міста Торіно для нас дуже престижне. Адвокат (захисниця бійця Національної гвардії України Ігоря Марківа), президент італійської асоціації молодих адвокатів Італії Марія Крістіна Пазі вже відвідувала Львівську політехніку. Щоб домовитися про визнання подвійних дипломів і обмін студентами, вона подбає про візит ректора чи проректора Політехніки в Торіно до нашого ЗВО. Також в її планах є побратимство регіону Кунео й Львівської області.

У програмі – й обмін професорами. Паоло Корво, викладач з італійського університету гастрономії, приїде до Львівської політехніки вдруге – викладатиме тиждень. З фінансового Університету Кассіно завітає до нас і Джузепе Ґраната. Взагалі, такі навчальні візити доволі цінні для іноземних викладачів – пізнання нової країни й менші витрати. Поїздки фінансуватимуть їхні виші.

Лютий заповідається на доволі гарячий місяць: заплановано приїзд ректора Університету народного права в Мілані Джованні Нері – він має підписати угоду про співпрацю, та візит Ріккардо Ферретті, президента Торгово-промислової палати «Італія – Україна» – розроблено програму онлайн-навчання, потрібна угода про впровадження її в Політехніці.

У Львівській політехніці спільно з Global Security Agency (власник – Антоніо Інноченте) буде створено науково-дослідницьку групу в галузі телекомунікацій та систем безпеки. Вона вивчатиме спосіб передачі інформації на великі відстані, в основі якого – використання енергії морської хвилі. Ця альтернатива інтернету приваблива тим, що є абсолютно захищена від дій хакерів – передані дані перехопити неможливо. Проєкт фінансуватиме НАТО.

Львівська політехніка стане партнером і в культурній співпраці – її студенти спільно зі «Студіа Сидоніа Продакшн» зніматимуть фільми про знаних особистостей і монтуватимуть їх. Партнером проєкту виступить архітектор Ігор Кузьмак. За задумом цього центру з виробництва документальних фільмів, який очолює Лука Тровелессі, мають розробити навчальні курси з акторського мистецтва, режисури, поспродакшн. Перші фільми по 45 хвилин розкажуть європейцям про Соломію Крушельницьку й Захер Мазоха.

Львівська політехніка буде залучена й до участі в культурно-мистецькому заході «Місяць італійської культури та мистецтва у Львові». Його організовуватиме компанія Квіріно Мартелліні спільно зі Львівською облдержадміністрацією від 2 до 25 квітня. Мистецькі заходи, в яких братимуть участь і «Віртуози Львова», заплановано в Пороховій вежі, а конференції та зустрічі – в університеті. Наступного року місяць уже української культури пройде в Італії.

Для реалізування освітнього проєкту міланського університету, центру з виробництва фільмів, для відкриття курсів італійської мови, які вестимуть італійські викладачі, будуть залучені кошти Європейського Cоюзу, чому сприятиме Франческа Баллалі.

Від березня на сайті Львівської політехніки діятиме сторінка Центру італійсько-українського співробітництва «Леонардо да Вінчі». З неї можна буде почерпнути більше інформації про всі події.

Орест Василько Орест Василько