Свою інавгураційну промову новий доктор Honoris Causa Університету польський учений Тадеуш Сломка виголосив по-українськи

Прес-служба Львівської політехніки
Тадеуш Сломка з ректором

Цьогоріч Вчена рада Львівської політехніки одноголосно обрала доктором Honoris Causa Університету видатного польського вченого-геолога, ректора Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташіца, президента конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща професора Тадеуша Сломку.

З цієї нагоди в історичній актовій залі Університету відбулося урочисте засідання вищого колегіального органу, яке вступним словом відкрив ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. Він підкреслив, що почесне звання доктора Honoris Causa Університету одержав відомий польський науковець і педагог, який зробив значний внесок у налагодження і поглиблення співпраці між українським та польським закладами вищої технічної освіти.

Промоційну доповідь про Тадеуша Сломку виголосив директор Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки професор Олег Кузьмін. Він відзначив насамперед значний науковий доробок номінанта, наголосивши, що польського вченого добре знають у науковому світі, високо цінують його ґрунтовні дослідження в галузі застосування математичних методів та інформатики у геології тощо. Йому належить авторство понад 250 наукових праць, що викликали значний інтерес у європейському та світовому геологічному співтоваристві. Про це свідчить той факт, що кілька років тому професора Тадеуша Сломку було обрано Почесним доктором одного з найкращих технічних закладів освіти Японії – Технологічного інституту в Шібаура. Він був одним з ініціаторів і палких прихильників укладення угоди про співпрацю між Краківською гірничо-металургійною академією та Львівською політехнікою, завдяки якій налагоджено широкий і постійний обмін студентами та викладачами, відбувається спільний інтенсивний науковий пошук, повноцінно функціонує процедура надання студентам подвійних дипломів.

З короткою інавгураційною промовою перед присутніми виступи професор Тадеуш Сломка. І що стало приємною несподіванкою для всіх, виголосив він її українською мовою, завершивши виступ словами «Слава Україні!». Він щиро подякував членам Вченої ради й особисто ректорові Львівської політехніки Юрію Бобалу за виявлену довіру й визнання його заслуг у науково-освітній сфері. Особливе його хвилювання пов’язане з тим, що список викарбуваних на мармуровій дошці імен видатних вчених – докторів Honoris Causa Львівської політехніки – відкриває велика полячка, двічі лауреат Нобелівської премії з фізики Марія Склодовська-Кюрі, якій це почесне звання було присвоєно у далекому 1912 році.

Привітали нового почесного доктора Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольські та науковий соратник, доктор Honoris Causa Львівської політехніки, декан відділу менеджменту Краківської гірничо-металургійної академії Пйотр Лебковські. Прикладом плідного співробітництва між Україною і Польщею назвала сьогоднішню подію народний депутат України, співголова групи з міжпарламентських зв’язків із Польщею, професор Львівської політехніки Оксана Юринець. А директор департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда наголосила: «Отримання цього звання – це підсумок і визнання усієї повсякденної, клопіткої праці польського науковця. Це – подяка за його особистий внесок як активного учасника розбудови польсько-українських відносин у галузі науки та освіти».

Ще однією приємною несподіванкою під час засідання Вченої ради став короткий виступ студента Миколи Кульпи, який цьогоріч отримає одночасно два дипломи – Львівської політехніки та Краківської гірничо-металургійної академії. Його коротка промова, яка прозвучала польською та українською мовами, тепло й прихильно сприйняв зал.
 

Світлини Йосипа Марухняка

На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді