Чому студенти Національного університету «Львівська політехніка» отримують різні стипендії?

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

20 березня ц.р. відбулася звітно-виборна конференція студентського самоврядування Національного університету «Львівська політехніка». У ній взяв участь і виступив ректор Університету професор Юрій Бобало. Він відповів на цілу низку запитань, що стосувалися повсякденного студентського життя.

Від однієї зі студенток надійшла записка такого змісту: «Скажіть, будь ласка, чи грошові виплати студентам Львівської політехніки суттєво відрізняються від грошових виплат в інших львівських університетах?».

Питання було сформульовано нечітко, але всі зрозуміли, що авторка нарікає на те, що, мовляв, студенти-політехніки отримують менші стипендії, аніж її колеги з інших ВНЗ. Ректор спростував ці закиди, розповівши про порядок призначення і виплат стипендій з державного бюджету.

З цього приводу ми поспілкувалися з провідним спеціалістом бухгалтерії Інною Угольковою. Вона, зокрема, розповіла, що розміри академічних стипендій станом на 1 січня ц.р. регулюються відповідними постановами Кабінету Міністрів України для всіх без винятку ВНЗ III–IV рівня акредитації. Вони визначаються за рейтингом успішності студентів. Звичайна стипендія становить 730 гривень, підвищена – 830 гривень.

Разом з тим передбачено збільшення розміру академічних стипендій з тих напрямів підготовки, які не мають «ажіотажного» попиту серед абітурієнтів. Отже, для тих, хто, скажімо, здобуває педагогічну освіту, розмір стипендії збільшена на 73 гривні. Якщо йдеться про напрями «Прикладна фізика», «Фізика», «Математика», «Механіка», «Гірництво», то розмір стипендії збільшується на 131,4 гривні. Коли ж ці напрями опановують студенти педагогічних ВНЗ, то розмір їхньої стипендії збільшується на 153,3 гривні.

Окрім академічних стипендій, є ще соціальні стипендії та різні категорії стипендіатів. Це, зокрема, студенти, потерпілі від аварії на ЧАЕС, студенти з числа дітей-сиріт та діти, позбавлені батьківського піклування, вихідці з малозабезпечених родин, студенти-інваліди, ті, які мають сім’ї з дітьми. Найбільшу соціальну стипендію отримують студенти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, при балі успішності 5 – 1860 гривень.

Слід взяти до уваги, що, крім академічних і соціальних стипендій, є також іменні стипендії та додаткові стипендії від різних підприємств, установ, фінансових структур тощо.