Студентський мер Львова політехнік Олександр Николяк: «Наша мета – об’єднати найкращих»

За матеріалами газети «П'ятниця»
Олександр Николяк

6–7 вересня 2018 року у Львові відбудеться Форум молодіжної столиці України 2018, який збере близько півтори тисячі представників активної молоді зі всієї країни. Чому саме Львів, чого цікавого очікувати від #молодвіжу, навіщо дирижабль – розповів співорганізатор події та студентський мер міста, студент Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки Олександр Николяк.

– Звідки взялася ідея проведення Форуму молодіжної столиці?

– Ініціатором події виступило Міністерство молоді та спорту. Взимку проводили конкурс на молодіжну столицю України. Тоді Львів зміг найкраще презентувати свою програму, перемогти та отримати ексклюзивне право на проведення Форуму. Розпочалися приготування до заходу, які зараз тривають уже в шаленому темпі.

– Розкажи про Форум.

– Форум молодіжної столиці – дводенна подія, метою якої є напрацювання стратегій, які сприяли б залученню молоді до державотворчих процесів. Буде чотири локації, на яких постійно відбуватиметься щось цікавеньке. У зоні мотивації, наприклад, будуть круті лектори ділитися історіями власного успіху. А на даху FESTRepublic організуємо нетворкінг: говоритимемо про технології та інновації.

– Як будете напрацьовувати стратегії?

– Форум матиме три відправні точки: освіта, працевлаштування та міграція. Чому саме ці теми? Провели соціологічне опитування серед молоді, яке показало, що 89% респондентів вважають пошук роботи топ-проблемою, близько 80% – якість освіти, і трішки менша кількість проголосувала за міграцію.

На Форумі обговорюватимемо вирішення цих проблем та намалюємо карту майбутнього України. Такою, якою її бачить молодь через 15–20 років. Чекаємо понад 500 згенерованих учасниками ідей.

– Що робитимете з напрацюваннями?

– Результати нашої роботи передамо у Міністерство молоді та спорту, щоб урахувати їх під час формування стратегії розвитку молодіжної політики на 2030 рік.

Також напрацювання спробуємо реалізувати в плані молодіжної політики Львова. На Форумі будуть представники місцевої влади, які завжди раді нашим ідеям.

– Хто читатиме лекції?

– Буде багато лекторів, понад 25. Зокрема, Тарас Тополя, Орест Зуб. З менеджменту буде Роман Тичківський – засновник Української академії лідерства. Перемовини ведуться досі, тому чекайте іще більше топових лекторів.

А ще своїми історіями ділитимуться львівські громадські організації. Ось «Інститут міста», наприклад, отримує чисельні міжнародні гранти та приносить місту великі інвестиції.

– Які переваги місто отримало від статусу молодіжної столиці?

– Перш за все, відкрилися нові можливості для комунікації з іншими містами. На Форумі збереться велика кількість молоді і це сприятиме майбутній співпраці Львова з усіма регіонами України.

– Правда, що молодвіж буде наймасштабнішим молодіжним заходом за історію незалежності?

– У всякому разі, ми цього прагнемо. Вдасться чи ні – бачитимемо на самому Форумі. Якщо так, то запросимо представників Книги рекордів України – документально засвідчимо своє досягнення.

Але навіть якщо ми не наберемо достатньої кількості учасників – не біда. Адже, основна наша мета – не зробити цю подію наймасштабнішою, а об’єднати найкращих. Організувати «тусовку» найпрогресивніших людей у всіх сферах, зібрати найактивнішу молодь.

– Які успіхи з організацією Форуму? Хто допомагає?

– Цьогорічний Форум – перший. Міністерство надає певну фінансову підтримку для проведення цього Форуму. Концепти ж та організація всього повністю лягла на наші плечі. Але зараз ми можемо впевнено сказати, що тут збереться найактивніша молодь і це буде справді крутий #молодвіж.

Фінансування міністерства не вистачало, і ми розпочали пошук спонсорів. Зараз співпрацюємо приблизно з сімома компаніями. Це технологічні фірми, інформаційні партнери та перевізники. Але в нас є ще достатньо часу, щоб знайти ще більше спонсорів.

Самою ж організацією не можу бути не задоволеним. Кайфую від цього процесу. Маємо щотижневі наради, розподіляємо завдання між собою. Не було ще проблем, на які не змогли знайти вирішення.

Зараз шукаємо дирижабль, щоб піарити захід згори. Впевнений, що і його знайдемо.

– Що отримає звичайний учасник Форуму?

– Перш за все – досвід, але не лише його. Цей форум може стати саме тим соціальним ліфтом для людей, які хочуть спробувати себе в місцевому самоврядуванні або міністерських структурах. У нас будуть представники і тих, і інших. Тому той, хто захоче, зможе проявити себе і його помітять.

А ще Форум – багато нових знайомств серед молоді, яка є дуже активною та ініціативною. Я ось зранку прокинувся – хотів гори звернути, а тоді подумав, що нехай ще постоять поки (усміхається).

– Братимете участь у якихось інших конкурсах?

– Так, безумовно. Уже готуємо заявку, щоб позмагатися за статус Молодіжної столиці Європи. Принципи ті самі, що й у конкурсі «Молодіжна столиця України». Тут беруть участь європейські міста, які хочуть поділитися класним досвідом з іншими. Перемога у змаганнях такого рівня зробила б величезний піар місту та змогла б залучити величезну кількість туристів.

– Ти – студмер. Якими останніми досягненнями хотів би поділитися, окрім Форуму?

– Спільно з Студентською радою Львова розпочали співпрацю з сервісом реальних відгуків «Revision». Кожен студент з вересня зможе перейти за посиланням QR-коду, що знаходитиметься в його університеті і оцінити університет за критеріями якості освіти, навчального матеріалу та деканатів. Цей крок сприятиме пошуку своїх слабинок та роботі над ними навчальними закладами.

– Що б побажав нашим читачам?

– Намагатися щодня шукати себе, робити так, як підказує серце. Роби те, що любиш і будеш мати те, що хочеш. І обов’язково приходь на молодвіж.