Студенти Львівської політехніки розробили мобільний застосунок для контролю ситуації зі сміттям у місті

За матеріалами порталу «Твоє місто»
Микола Мацях

Група студентів програми «Інтернет речей» Національного університету «Львівська політехніка» розробила мобільний застосунок Clean city, за допомогою якого львів’яни зможуть самотужки контролювати ситуацію зі сміттям у місті. Команда розробників під назвою Reynolds презентувала проект у межах конкурсу «Інноваційна весна».

– На початку лютого ми з друзями зібрались, щоб придумати концепцію семестрового проекту з програмування, – розповідає Tvoemisto.tv один із розробників проекту Микола Мацях. – Нам потрібна була ідея, що розв’язувала б конкретну проблему. Кожен із нас бачив гори сміття під вікнами, й це надихнуло нас допомогти рідному місту.

На мультимедійній карті в застосунку позначені всі майданчики з контейнерами для сміття, які є в місті. Відстежуючи розташування людини через геолокацію, застосунок пропонує обрати смітник поблизу; також можна обрати смітник у будь-якому іншому місці, щоб залишити відгук або подивитись, чи він заповнений.

Користувачі можуть додавати інформацію про смітники, знаходячи їх на мапі й залишаючи відгуки за допомогою кнопок з іконками. Згодом розробники планують додати до мапи перелік полігонів, які приймають або не приймають сміття, базу сканованих документів, які стосуються проблеми сміття у Львові, а також позначити всі пункти приймання вторсировини (пластику, скла, батарейок, енергозберігаючих лампочок тощо).

Для розвитку проекту програмісти мають намір залучати волонтерів, які пересуватимуться містом і тестуватимуть застосунок у режимі нон-стоп. Лише після цього програма з’явиться на Google Play і AppStore. Зараз застосунок має англійську та українську версії; він адаптується під мовні налаштування смартфона.

– Наша команда створила цей застосунок, щоб налагодити діалог між владою та львів’янами, – каже Микола Мацях. – Людям не потрібно буде писати черговий пост у Фейсбуку, щоб привернути увагу до своєї проблеми, а міська рада зможе бачити загальну картину й вирішувати, звідки в першу чергу вивозити сміття. А також оцінювати те, наскільки добре виконують свою роботу перевізники. Це дасть змогу контролювати ситуацію і не допустити локального екологічного лиха, початок якого ми спостерігаємо зараз.

Одночасно із мобільним застосунком студенти розробляють сайт, який матиме такі самі функції. Обіцяють, що він матиме зручну мобільну версію. У відкритому доступі Clean city має з’явитись до кінця року.

мобільний застосунок Clean city