Студенти кафедри туризму ІСТР взяли участь в Освітній програмі Вікіпедії

Кафедра туризму Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

У 2021/2022 навчальному році студенти першого і третього курсів кафедри туризму Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки брали участь в Освітній програмі Вікіпедії. Зокрема, у першому семестрі до програми доєднались 14 студентів-третьокурсників, створивши 13 нових статей про міста України та світу у Вікімандрах. У другому семестрі 17 студентів-першокурсників упродовж місяця в рамках навчальних дисциплін «Географія туризму та туристичне країнознавство» (викладач – к.геогр.н., асистентка Мар’яна Сеньків) та «Краєзнавство» (викладач – к.геогр.н., асистентка Наталія Дністрянська) створили й покращили 45 статей про міста і країни світу та 25 – про населені пункти України.

Усіх учасників програми нагороджено сертифікатами та сувенірами від громадської організації «Вікімедіа Україна».

Мар’яна Сеньків, кандидатка географічних наук, асистентка кафедри туризму Національного університету «Львівська політехніка» та ініціаторка цієї співпраці, розповіла про свій досвід:

– Для мене як для викладачки участь в Освітній програмі Вікіпедії є цінним досвідом, який хочеться здобувати знову і знову. Опрацювавши значний обсяг інформації про різні аспекти туризму у різних країнах та містах, а також здобувши необхідну теоретичну основу для туристичної характеристики, студенти мають змогу спробувати себе у ролі вікіпедистів, пишучи та/або покращуючи статті, дотичні до вивчених ними тематик. У цьому контексті особливо виділяються студентські статті у Вікімандрах – сестринському проєкті Вікіпедії, що ідеально поєднується з нашою спеціальністю «Туризм», де для багатьох студентів подорожі є справжнім стилем життя. І хоча пандемія коронавірусу, а тепер ще й війна, суттєво ускладнили подорожі, студенти з легкістю і задоволенням пишуть про свої рідні міста та села, які здебільшого дуже добре знають, зокрема з погляду організації мандрівок. Географія поселень дуже різноманітна, адже у нас навчаються студенти з усієї України. Бажанню студентів писати про рідний край також сприяє краєзнавча практика, яку вони так люблять і яка відкриває їм багатство культурної спадщини України.

Також завдяки участі в Освітній програмі Вікіпедії я не втрачаю зв’язок із колегами, досвідченими вікіпедистами, які проводять тренінги, консультують та оцінюють доробок студентів. Це чудова можливість урізноманітнити навчальний процес, зробити його цікавим і практичним, а також стимулювати здобувати нові знання та навички, як отримання додаткових балів з предмету, так і сертифікатів та сувенірів від ГО «Вікімедіа Україна». Поки усе це в дистанційному форматі, але успішно, продуктивно і, найголовніше, на благо України.

Докладніше – на сайті «Вікімедіа Україна».