Студенти кафедри РЕПС відвідали з екскурсією дослідно-виробниче підприємство «Меласк»

Кафедра радіоелектронних пристроїв та систем Львівської політехніки
Фото з відвідин підприємства

У рамках нової освітньо-професійної програми «Смарт-пристрої радіоелектроніки і вбудовані системи», за якою на кафедрі радіоелектронних пристроїв та систем Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки навчаються магістри спеціальності «Електронні комунікації та радіотехніка», 4 квітня 2024 року відбулася запланована зустріч студентів із керівництвом та працівниками приватного дослідно-виробничого підприємства «Меласк». Потребу в такій зустрічі виявляли обидві сторони стейкхолдерів спеціальності: як здобувачі вищої освіти, так і їх потенційні роботодавці.

Підприємство «Меласк» займається розробленням та впровадженням вбудованих систем, радіоелектронних засобів для відновлювальної енергетики, іншими задачами радіотехнічної галузі і вже понад 30 років успішно працює на ринку. В останні два роки фірма долучилася до допомоги нашим військовим, що перебувають на лінії бойових зіткнень. Для цього було придбано засоби, що дають змогу проводити дослідження, вимірювання та виготовлення приладів, які працюють у радіочастотному діапазоні.

Очолює підприємство колишній випускник кафедри радіотехнічних пристроїв (тепер – кафедра радіоелектронних пристроїв та систем – РЕПС) Олександр Лазарєв, поради і пропозиції якого беруть до уваги під час складання чи вдосконалення як освітньо-професійних програм, так і робочих програм з навчальних дисциплін кафедри. Підприємство є також базовим для проходження студентами кафедри РЕПС виробничої практики і практики за темами кваліфікаційних робіт.

У зустрічі взяли участь студенти груп ТРМ-12 та ЕАСП-11, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Смарт-пристрої радіоелектроніки і вбудовані системи». Спеціалісти підприємства розказали студентам про напрями його діяльності, продемонстрували свої розробки – як готові, так і перспективні, над яким ще працюють. Вони підкреслили важливість підготовки майбутніх фахівців за їхньою освітньою програмою, яка дає навики і компетентності стосовно проєктування, виготовлення та експлуатації різного роду апаратно-програмних та смарт-пристроїв і систем.

У цьому напрямі відбувся корисний обмін думками між учасниками зустрічі. Викладачі, які супроводжували захід, були приємно вражені зацікавленістю студентів, зокрема й з метою майбутнього працевлаштування за фахом, яка проявилась у великій кількості запитань, у результаті чого зустріч тривала значно більше часу, ніж було заплановано.

Підсумував враження здобувачів вищої освіти про цей захід студент групи ЕАСП-11 Денис Кабо: «Було цікаво поспілкуватися з інженерами та власником цього бізнесу. Дізнатися нове про цей напрям, а також побачити на власні очі процес виробництва. Я вважаю, що такий вид занять доволі сильно впливає на краще розуміння студентом його важливості та необхідності як спеціаліста, і надихає розвиватись у сфері радіотехніки та смарт-пристроїв. Вдячний за таку можливість!».

Науково-педагогічний колектив кафедри РЕПС усвідомлює той незаперечний факт, що лише поєднання навчального процесу з наочною демонстрацією із залученням майбутніх випускників до живого спілкування з роботодавцем зможе дати позитивний та продуктивний результат як у діяльності освітнього закладу, так і в працевлаштуванні випускників за фахом. І це є запорукою успішного поступу сучасної електроніки зокрема та української економіки загалом.

Фото з відвідин підприємства Фото з відвідин підприємства Фото з відвідин підприємства Фото з відвідин підприємства Фото з відвідин підприємства