Студенти ІТ-коледжу Львівської політехніки долучилися до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard

Центр комунікацій Львівської політехніки
Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard

Серед учасників проєкту – 20 освітніх закладів м. Істборна (Eastbourne, Великобританія). Тепер наші студенти заохочують усіх своїх колег до цієї ініціативи.

Проєкт Birds2BHeard створила ініціативна група Making Natural History, що має на меті сприяти захисту довкілля серед молоді та показати світовим лідерам, що молодь стурбована цією проблемою.

На виникнення проєкту надихнула перша міжнародна Дитяча конференція ООН із питань навколишнього середовища Leave It To Us, ініційована молоддю. Вона відбулася в Істборні в 1995 році. Понад 800 делегатів прибули з 87 країн, що вивело Істборн на світову арену як центр молодіжної екологічної активності.

У 2020 році група шкіл Істборна створила зграю паперових птахів, щоб донести свою турботу про навколишнє середовище на COP26 (Конференції ООН зі зміни клімату). Після заходу учениця школи West Rise висловила своє занепокоєння у листі тодішньому прем’єр-міністру Борису Джонсону. Він відповів: «Я надзвичайно підбадьорений інтересом та ентузіазмом, які ви та інші молоді люди проявили до цього питання… Я погоджуюся, що нам усім потрібно працювати разом, щоб захистити нашу планету та забезпечити більш стійке майбутнє».

Цей приклад мистецького активізму надихнув ще 5 тисяч молодих людей віком від 4 до 19 років долучитися до такої справи. 20 шкіл Істборна взяли участь у виготовленні паперових пташок, кожна з яких несла своє характерне послання світовим лідерам, які відвідали конференцію зі зміни клімату COP26 у 2021 році. Так виникла традиція створювати красивих паперових пташок з повідомленнями-закликами до дії до місцевих, національних і світових лідерів. Вони назвали свій заклик до дії Birds2BHeard («пташки, щоб бути почутими»).

Чому саме птахи?

Істборн – місце зупинки перелітних птахів. Починаючи з 2000 року, орнітологи зафіксували різке зниження кількості птахів, які прилітають та відлітають через втрату середовища існування, конкуренцію за харчові ресурси та зміну клімату. Паперові птахи Birds2BHeard відображають тяжке становище птахів всього світу. Також птахи не знають кордонів країн. Вони вільно летять у спільному повітряному просторі планети, щоб донести на своїх крилах слова молоді.

Куди далі полетять птахи?

Добірку птахів розповсюджено та обговорено на самій конференції, під час Дня розширення прав і можливостей молоді та громадськості COP26. Birds2BHeard втілює мету Програми: підсилити голос молодих людей і продемонструвати вирішальну роль розширення прав і можливостей громадськості та освіти в боротьбі з кліматом.

Як долучитись до ініціативи?

Ви також можете взяти участь у цьому проєкті: для цього потрібно зобразити птаха, який на крилах несе меседж до світу про те, що робиться зараз в Україні, як страждає її флора та фауна, й поширити у соціальних мережах фото вашої пташки, зазначивши хештег #Birds2BHeard.

Відвідайте сторінку проєкту з детальними інструкціями та шаблоном пташки.

Як саме пройшла акція в ІТ-коледжі Львівської політехніки, можна подивитись сайті закладу.
 

Фото: Анна Левицька, ІТ коледж Львівської політехніки

Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard Студенти ІТ-коледжу до міжнародного екопроєкту Birds2BHeard