Студенти ІКНІ отримали індивідуальні стипендії від Благодійного фонду «Кларіна» та Центру соціальних історій (США)

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Нещодавно закінчився конкурс на здобуття індивідуальних стипендій для студентів Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка». Стипендії від Благодійного фонду «Кларіна» та Центру соціальних історій (США) призначено Дар’ї Мундурс (ФЛ-25), Софії Кобрин (ФЛ-42), Віталієві Піхоцькому (КН-315), Софії Заяць (ФЛ-25), Софії Кардаш (ПЗ-26), Анастасії Пегитяк (ФЛ-22). Конкурсна комісія, визначаючи переможців, брала до уваги низку критеріїв, зокрема соціальне становище, академічну успішність, результативність наукової діяльності й участь у громадській діяльності та волонтерському русі.

Головна мета проєкту – підтримати студентів в умовах повномасштабної війни, а також стимулювати їх здобувати нові знання та практичні навички.

– Індивідуальні стипендії, виділені партнерами зі США, є втіленням нашої спільної місії інвестування у молодь на принципах емпатії, підтримки та взаємодії. В умовах повномасштабної війни це стає особливо важливим, оскільки демонструє альтернативний шлях і допомагає формувати майбутнє вже сьогодні. Процес відбору кандидатів на стипендії відбувався за кількома критеріями. До уваги брали академічні досягнення та наукову й волонтерську діяльність студентів. Водночас основну увагу спонсори зосередили на соціальному аспекті, віддаючи перевагу тим, хто безпосередньо відчув на собі наслідки війни чи зіткнувся з іншими життєвими труднощами та викликами.

З-поміж численних претендентів обрано шістьох студентів, які завдяки своїй стійкості продовжують здобувати знання й зацікавлені в розвитку України. Натхнені успіхом цього проєкту, благодійний фонд «Кларіна» та Центр соціальних історій вирішили продовжити свою підтримку. Вони планують виділити кошти на наступний цикл стипендій. Тож ми не лише даємо студентам якісні знання та допомагаємо їм опановувати сучасні інноваційні навички, а й сприяємо їхньому соціальному захисту. Ми впевнені, що підтримка молоді тепер дасть позитивні результати у майбутньому, сприяючи формуванню освіченої й прагматичної нації з високим академічним і емоційним інтелектом, – наголосила координаторка проєкту, викладачка кафедри прикладної лінгвістики Олеся Сабан.

Новоспечений переможець Віталій Піхоцький розповів про навчання за омріяною спеціальністю й поділився своїми враженнями про конкурс:

– Кафедра систем штучного інтелекту дає студентам безліч можливостей – це і співпраця з різними компаніями, і менторський супровід, і різноманітні воркшопи. Деякі предмети ведуть безпосередньо працівники компаній, які охоче діляться своїм багаторічним досвідом і знаннями. Перші півтора року навчання було складним, проте я не шкодую, що обрав Львівську політехніку.

Здобуття індивідуальної стипендії від Благодійного фонду «Кларіна» та Центру соціальних історій (США) – велике досягнення. Приємно, що конкурсна комісія зважає не тільки на академічну успішність студентів, а й на їхнє соціальне становище, участь у громадській діяльності, зокрема у волонтерському русі. Кожен мав шанс проявити себе. В умовах війни студентська молодь як ніколи потребує підтримки. Я вважаю, що такі ініціативи стимулюють студентів до навчання та підкорення нових вершин.