Студентки Університету – серед переможців VІ Всеукраїнського конкурсу есе «Мій Шевченко»

Катедра української мови Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

9 березня 2024 року, в день уродин нашого Великого Пророка Тараса Шевченка, на офіційному сайті громадської організації «Інноваційні обрії України» було оприлюднено переможців VІ Всеукраїнського конкурсу есе «Мій Шевченко». Цьогоріч серед них є й студенти Національного університету «Львівська політехніка», які вибороли призові треті місця, – це студентка І курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій («Управління ІТ продуктами») Анна Бабюк та студентка ІІ курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології («Кібербезпека») Вікторія Яким.

Громадська організація «Інноваційні обрії України» спільно з різними закладами освіти –

  • Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти»;
  • Таврійським державним агротехнологічним університетом імені Дмитра Моторного;
  • Дніпровським державним університетом внутрішніх справ;
  • Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка;
  • Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини;
  • Комунальним закладом «Уманський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж імені Т.Г. Шевченка Черкаської обласної ради»).

2024 року вже вшосте проводить Всеукраїнський конкурс есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко», присвячений творчості великого Кобзаря.

У 2024 році до Конкурсу в шести номінаціях за віковими категоріями долучилось 2685 осіб з усієї України, а до їхньої підготовки причетні 2362 освітянина, зокрема із вишів – 138 осіб. У номінації «Здобувачі вищої освіти України» взяло участь 192 претенденти із 57 ЗВО.

Цьогоріч Національний університет «Львівська політехніка» репрезентували студентки трьох інститутів, а саме:

  • Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій;
  • Інститут комп’ютерних технологій, автоматики та метрології;
  • Інститут економіки і менеджменту.

Зокрема,

  • Вікторія Яким подалася на конкурс есе на тему «Ескізи Кобзаря» (науковий консультант – доцент катедри української мови Галина Городиловська);
  • Анна Бабюк«Шевченків відблиск мого серця»;
  • Тетяна Шапран«Шевченків садочок біля хати» (науковий консультант – доцент катедри української мови Мирослава Гнатюк);
  • Журбенко Анастасія«Фенікс українського народу» (науковий консультант – доцент катедри української мови Оксана Литвин).

Напоївшись пророчими Кобзаревими текстами, сучасна молодь мала унікальну можливість репрезентувати власне бачення Його світоглядних орієнтирів – Шевченкових стовпів в літературі, культурі, мистецтві, національно-патріотичному вихованні. Сьогодні це, як ніколи, актуально. Слова Кобзаря, закарбовані у віках, мають потужний сенс, адже повсякчас гартують українців у нинішньому найсокровеннішому бажанні ПЕРЕМОГИ, бо лише тоді на нашій «оновленій землі врага не буде, супостата. А буде син, і буде мати, І будуть люде на землі».

Наукові консультантки, доценти Мирослава Гнатюк, Галина Городиловська та Оксана Литвин, вдячні своїм ученицям за першопочатковий етап у створенні есе, адже кожна зустріч обопільно дарувала нові емоції і досвід. А бажання написати щиро й про наболіле, вибір межи десятком запропонованих ідей та підходів у написанні переповнювали конкурсантів, адже, як написала Анна Бабюк, «Його слова завжди на часі, вони уможливлюють для кожного з нас переосмислити свої сердечні болі й радощі, вони надихають на дії, всупереч будь-яким перешкодам і випробуванням, які трапляються у житті. У відблисках моя серця Шевченко позачасовий, незвідано глибинний, злободенний, у любові – ніжний, до ворогів – безкомпромісний. А в голові єдине бажання – ЖИТИ – вільно жити – і сказати з часом своїй долі: «Ми не лукавили з тобою, Ми просто йшли; у нас нема Зерна неправди за собою».