Студентка ІХХТ Львівської політехніки про дистанційне навчання як можливість піти на роботу

Карина Бовсуновська, студентка третього курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Ліана Хойна

Зараз багато хто зі студентів працює та має фінансову незалежність від батьків. Моя співрозмовниця, третьокурсниця ІХХТ Ліана Хойна розповіла про те, як вона поєднує навчання та роботу та що радить студентам, які сумніваються щодо доречності такого ритму життя.

– Розкажи про свою спеціальність, в чому вона полягає і ким ти зможеш працювати в майбутньому?

– Моя спеціальність має назву «біотехнологія та біоінженерія». Ця галузь об’єднує в собі багато різних наук, тобто хімічні, біологічні, технічні тощо. Багато хто говорить: якщо ти вивчаєш біотехнологію та біоінженерію, то можеш отримати одразу три освіти. Студенти цієї спеціальності вчать безліч предметів: одержання лікувальних препаратів, розробку харчових добавок біологічних, біологічно-активних речовин. Також вивчення цієї науки полягає в обізнаності в сільському господарстві, адже ми вивчаємо різні добрива, дізнаємося, як самостійно їх можна створити. Загалом ця галузь полягає в розробленні методів отримання корисних для всіх живих організмів продуктів за допомогою біологічних об’єктів, таких як мікроорганізми, клітини тварин і рослин.

– Знаю, що ти вже працюєш. Розкажи, як давно і де саме?

– Так, я працюю вже майже два роки, але не за спеціальністю, а оператором в суші-барі. На цій роботі й залишилась, адже легко можу поєднувати її з навчанням.

– На дистанційному навчанні працювати легше чи для тебе нічого не змінилось?

– Оскільки я почала працювати ще до дистанційки, то можу сказати, що тепер, коли навчання в онлайні, це поєднувати набагато легше. Під час роботи я без проблем можу перебувати на парі, слухаючи лекцію, або ж відповідати на практичних – робота взагалі не заважає. Мені пощастило, що колеги й керівництво мене розуміють, тому завжди можуть мене замінити або ж допомогти.

– Багато хто зі студентів різних курсів вагаються щодо того, чи йти на роботу під час дистанційки, чи ні. Що ти можеш їм порадити, судячи з власного досвіду?

– Маю таку неоднозначну думку щодо цього, тому що студенти на початку дистанційки були трішки налякані, не знали, за що взятися. На мою думку, якщо студентові потрібно працювати, якщо він має в цьому фінансову необхідність або ж просто бажання, то чому б не спробувати? Тим паче зараз є стільки крутих можливостей. Але якщо можна повчитися, посидіти вдома, то бажано повністю зосередитися на навчанні. Ми не знаємо, що нас може очікувати завтра, бо сьогодні вчимося в онлайні, а завтра вже можемо вийти в аудиторії. Але робота не є перешкодою на шляху до якісної освіти, адже в будь-який момент можна звільнитися – якщо цього потребує наше навчання. Кожен студент повинен розставити для себе пріоритети: якщо в нього на першому місці – навчання, тоді, звичайно, з роботою потрібно почекати. Хоча якщо студент працює за спеціальністю, то це йому йде тільки на користь, та й викладачі в таких випадках часто йдуть назустріч.

– А чи твоя робота якось перегукується зі спеціальністю, яку здобуваєш у Політехніці?

– Можна сказати, що певною мірою так. Наприклад, соєвий соус для суші потрібно розбавляти. Ми повинні знати, з яким концентратом, з якою пропорцією води маємо його міксувати або ж яким чином додати цукор. Можна сказати, що моя спеціальність дотична до багатьох галузей, і це для мене плюс, адже коли працюєш там, де готують їжу, а особливо таку страву як суші, то обов’язково потрібно знати всі пропорції, а також де і яким чином правильно застосувати той чи інший інгредієнт.

– Тобі до вподоби та робота, де зараз працюєш чи більше до душі біоінженерія й біотехнологія? Де б ти, можливо, хотіла себе спробувати?

– Я б хотіла спробувати себе в такій фармацевтичній компанії як «Артеріум. Галичфарм», яка є в нас у Львові. Там з 1911 року виготовляють лікарські препарати, такі як ін’єкції в ампулах, таблетки, розчини, екстракти, сиропи, краплі, тобто все те, чим лікуємося та користуємося ми з вами. Не знаю, звичайно, чи зможу туди потрапити, але буду робити все для того. Після екскурсії в «Артеріумі» я дійсно захотіла там працювати, адже нам розповіли безліч цікавої та корисної інформації. На цей момент мені подобається робота в суші-барі: тут теж є багато цікавого, кожного дня спілкуюсь з новими людьми та набуваю щораз більше і більше досвіду.

– Як ти вважаєш, чи це крута можливість для студентів – працювати під час дистанційки?

– З одного боку, це, звичайно, добре, що студенти мають більше вільного часу та ще й можуть використовувати його для заробітку. Але з іншого – потрібно пам’ятати, що зараз пандемія і є небезпека від перебування на роботі. Але якщо врахувати всі плюси та мінуси, то це все одно крута можливість.

– У студентів зараз у пріоритеті навчання чи робота?

– Не можу сказати про всіх, але для більшості людей, які мене оточують, у пріоритеті робота. Пояснюю це тим, що коли вони почали працювати, то зрозуміли, що їхня душа лежить саме до цієї галузі, а не до спеціальності, яку обрали, вступаючи до університету. Але навчання – це одне, а робота – інше. Тому ніколи не пізно спробувати те, що може стати твоєю улюбленою справою, від якої можна отримувати задоволення та прибуток.

Ліана Хойна Ліана Хойна Ліана Хойна