Студентка ІГСН Ольга Волкова про навчання у Політехніці, перемогу в конкурсі наукових робіт і найближчі плани

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ольга Волкова

Великі історії успіху починаються з маленьких кроків – переконана студентка кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Ольга Волкова. Нещодавно дівчина перемогла в конкурсі наукових робіт від IT-компанії SEO.UA. Докладніше про нові досягнення, амбітні плани та захоплення Ольги Волкової – у нашому інтерв’ю.

– Чому ви обрали саме Львівську політехніку?

– Коли я ознайомлювалася в інтернеті з рейтингом університетів, то побачила, що у Львівській політехніці є спеціальність «Музеєзнавство, пам’яткознавство». Мене відразу зацікавила ця спеціальність. Я дуже хотіла, щоб мій майбутній фах був пов’язаний з мистецтвом, творчістю. Подаючи заяву на вступ, надала перший пріоритет саме цій спеціальності. Я щаслива, що обрала Політехніку. Тут завжди панує тепла атмосфера, яка спонукає до здобуття знань.

– Як можете охарактеризувати ваше студентське життя? Що для вас було найважчим, а що, навпаки, найцікавішим за період навчання в університеті?

– На жаль, на першому курсі ми лише місяць відвідували пари в університеті, потім почалося дистанційне навчання. Через це ми не мали змоги насолодитися студентським життям. Досі з приємністю згадую перші дні в університеті. Ми знайомилися з одногрупниками, викладачами, а також дізнавалися, де розташовані навчальні корпуси. Було багато метушні.

– Які у вас враження від навчання на кафедрі ІМКС?

– У мене лише позитивні враження від навчання на кафедрі історії, музеєзнавства та культурної спадщини. Викладачі кафедри завжди підтримують студентів у будь-яких ініціативах. Вони зацікавлені в нашій успішності й роблять усе задля того, щоб передати актуальні знання. Тож сміливо можу рекомендувати майбутнім вступникам обирати кафедру ІМКС. Тут панує по-справжньому тепла, добра атмосфера. Тобі завжди допоможуть, підтримають і дадуть пораду. Це неабияк мотивує до навчання.

– Розкажіть, будь ласка, про вашу перемогу у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт «Ми самі творимо своє майбутнє» у рамках щорічної IT-scholarship від компанії SEO.UA. Які були ваші емоції?

– Взяти участь у цьому конкурсі мені порекомендувала кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри ІМКС Юлія Курдина. Вона вела в нас професійну етику. На перерві між парами Юлія Михайлівна розповіла мені про конкурс. Спочатку я вагалася щодо участі, але все ж таки погодилася. На конкурсі нам запропонували великий вибір тем. Мене зацікавила тема «Як діджиталізація вплине на музеєзнавство, пам’яткознавство та культурний туризм». За один вечір я написала наукову роботу та надіслала своїй науковій консультантці Юлії Курдині. На перемогу в конкурсі не сподівалася, оскільки знала, що крім мене є ще багато учасників. Коли дізналася результати, то дуже зраділа. Було приємно зустрітися й поспілкуватись із засновником і керівником IT-компанії SEO.UA Тарасом Гущею. Це мегакрутий досвід. Завдяки участі в конкурсі я зрозуміла, що потрібно заявляти про себе, бути активною і йти до мети. Участь у таких ініціативах у майбутньому неодмінно дасть результат. Це шанс стати успішним у своїй професії.

– Чим ви цікавитеся крім навчання?

– У мене багато захоплень, але більшу частину свого вільного часу присвячую фотографії. Найдужче мені подобається репортажна зйомка. Зараз беру участь у фотоконкурсі від Італійського інституту фотографії. Про цей конкурс я дізналася на сайті нашого університету. За умовами конкурсу учасники мали надіслати серію фотографій про своє студентське життя. Тема справді цікава, тож я вирішила спробувати свої сили в улюбленому хобі. Крім знімкування захоплююся читанням. На нашій кафедрі працює дуже хороший викладач Роман Лехнюк, з яким ми обмінювалися книжками. Круто, коли викладачі поділяють захоплення своїх студентів. Також маю хист до малювання. На жаль, останнім часом на це не вистачає часу. Та все ж інколи я можу намалювати невеличкий малюнок простим олівцем або ручкою у своєму зошиті.

– Після закінчення університету маєте якісь конкретні плани на майбутнє?

– Після завершення навчання хочу реалізуватися у своїй професії. Трішки прикро, що в Україні музеєзнавці не такі затребувані, як за кордоном. Але для тих, хто любить свою професію і знаходить можливості для реалізації в ній, є багато можливостей. Наразі набуває популярності професія мистецтвознавця. Мені вона дуже подобається. Також цікава професія арткуратора. Шлях Павла Гудімова в цій професії мотивує багатьох людей. На власному прикладі він довів, що немає нічого неможливого. Завжди потрібно вірити в себе і йти до мети.

– Які поради можете дати нашим першокурсникам?

– Кожен першокурсник хоче насолодитися студентським життям. Я вважаю, що молодь має присвячувати більшу частину часу навчанню та участі в конкурсах. Такий досвід стане корисним у майбутньому. Поширена думка, що важливий лише диплом. Та це далеко не так. Крім диплома працедавці також беруть до уваги інші здобутки кандидата на посаду, як-от участь у конкурсах, студентських ініціативах, міжнародних молодіжних обмінах. Перевагу віддають тим, хто впродовж усього навчання був активний. Першокурсники мають усвідомити, що здобуття знань – їхній основний пріоритет. Університет дає студентам багато можливостей. Важливо лише не гаяти часу, а робити кроки до успішного професійного майбутнього вже зараз.

 

Ольга Волкова Фото із вручення сертифіката Фото із вручення сертифіката