Стартапи на старті. Необхідні кроки від Яніки Мерило: у Tech StartUp School Університету відбулася цікава лекція

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
на лекції Яніки Мерило

У Tech StartUp School Львівської політехніки відбулася досить гаряча дискусія в межах публічної лекції позаштатної радниці мера Львова з питань новітніх технологій Яніки Мерило «Досвід Естонії: венчурні фонди та екосистема для стартапів».

Головне питання, яке жваво обговорювали науковці, бізнесмени, представники міської влади та стартапери – чого сьогодні бракує Україні для динамічного й успішного розвитку індустрії нових проектів. Розглядали кілька аспектів: брак розуміння стартапної діяльності на ринку, мала кількість венчурних фондів, недостатнє фінансування. Аналізували й позитивні приклади успішних проектів, ділилися думками та досвідом.

Яніка Мерило наголосила на тому, що проблема створення умов для розвитку і сприятливого клімату молодим підприємцям із цікавими ідеями актуальна для всієї України. Вона навела чимало дуже успішних кроків, які зробили на державному рівні в Естонії, щоб стартаперство стало одним із найпопулярніших напрямів, про який молодь мріє. І навіть у шкільних програмах введено курс, у межах якого навчають, як робити бізнес із біткойнами.

Ще кілька цікавих аргументів успіху: при Талліннському технічному університеті діє прототрон, де стартапери можуть отримати кошти для створення прототипів. На рівні держави підтримують різні пілотні проекти, діє Клуб бізнес-ангелів. Функціює проста і прозора система податків, тож платники знають, куди скеровують їхні гроші. А також, що особливо важливо, – держава підтримує проекти через різні системи програм. Сприяють веденню власної справи й електронні розв’язання, які допомагають об’єднувати окремі реєстри, а це зменшує бюрократію.

– Зараз Естонія продукує найбільше стартапів. Для досягнення такого успіху в країні, насамперед, створили сприятливий клімат, добрі економічні умови. Держава зацікавлена в розвитку цього напряму і для його підтримки співпрацює з бізнесом, спільно із приватними підприємцями ділить витрати. І це взаємна гарантія та вигода. Тому немає проблем із венчурними фондами. В Естонії діє державний фонд венчурних інвестицій і майже 40 програм підтримки, – розповіла Яніка Мерило.

Нині в Україні нема таких можливостей. Екосистема мусить бути здорова, щоб не втікали спеціалісти з країни. Тож зміни варто починати з дотримання та захисту авторських прав.

Найважливіше, як підсумувала гостя, – це декілька умов, які допоможуть досягти успіху.

По-перше, розвиваючи власну ідею чи справу, треба запитати себе: чи те, над чим працюю, розв’язуватиме якусь конкретну проблему і як саме. А ще – якій команді це під силу. Тобто все починається зі створення якісного продукту. Далі – чи зможеш продати цей продукт і знайти правильних партнерів та інвесторів, які підтримуватимуть твій розвиток. Саме тому необхідно якомога більше спілкуватися з фахівцями, із потенційними клієнтами та партнерами, щоб отримати зворотній зв’язок і зрозуміти, чи цей продукт матиме попит.

Все завжди залежить від правового поля, тобто на державному рівні має бути захист інтелектуальної власності. Стартап починається з відчуття безпеки в правовому полі й упевненості, що закони захистять тебе. Ще одне – простота ведення бізнесу. Бюрократію необхідно «вбити». Адже треба розвивати свою справу, а не долати бюрократичні перепони.

У багатьох містах України нині вже функціюють стартап-інкубатори, акселератори. Та їх не буває занадто багато. Надто важливо, щоб була підтримка фахівців, які підкажуть і допоможуть. В Tech StartUp School для цього творять умови і тут є змога працювати з іншими командами, у яких ті ж проблеми.

на лекції Яніки Мерило на лекції Яніки Мерило на лекції Яніки Мерило