У стартап-школі Львівської політехніки відбулася зустріч із політичною та громадською діячкою Янікою Мерило

Tech StartUp School Львівської політехніки
зустріч із Янікою Мерило

Суботній день не завадив тим, хто цікавиться розвитком стартапів в Естонії та Україні, прийти на зустріч із політичною та громадською діячкою Янікою Мерило.

Найбільша зала школи була заповнена. І якщо на початку зустрічі здалося, що вона відбуватиметься дуже спокійно у формі запитання-відповіді, то вже невдовзі подія переросла в бурхливу дискусію, що підняла чимало проблем, які турбують і стартаперів, і бізнесменів, і науковців.

Та найважливіше те, що на завершення зустрічі підсумувала гостя – це кілька умов, які допоможуть досягти успіху.

  • Найперше: розвиваючи власну ідею чи справу, треба запитати себе, чи це розв’язуватиме якусь конкретну проблему і як саме? А ще – яка команда зможе це зробити. Тобто чи створюєш якісний продукт, чи зможеш його продати і знайти правильних партнерів та інвесторів. Тому необхідно якомога більше спілкуватися з фахівцями, з потенційними клієнтами та партнерами, щоб отримати зворотній зв’язок і зрозуміти, чи цей продукт матиме попит.
  • Наступне: все завжди залежить від правового поля, тобто на державному рівні має бути захист інтелектуальної власності. Тобто чи почуваєшся безпечно в правовому полі й упевнений, що закони захистять тебе. А також – простота ведення бізнесу. Бюрократію треба «вбити», щоб займатися розвитком своєї справи, а не долати бюрократичні перепони.
  • І ще одне: в багатьох містах України зараз вже функціонують стартап-інкубатори, акселератори. Та їх не буває занадто багато. Неймовірно важливо, щоб була підтримка фахівців, які підкажуть і допоможуть. У Tech StartUp School все зроблено круто. Тут почуваєшся, як удома. І є змога працювати з іншими командами.
на зустрічі із політичною та громадською діячкою Янікою Мерило на зустрічі із політичною та громадською діячкою Янікою Мерило на зустрічі із політичною та громадською діячкою Янікою Мерило на зустрічі із політичною та громадською діячкою Янікою Мерило