Співзасновник компанії Scalamandra Святослав Шильков про кафедру СШІ та досвід заснування власної компанії

Кафедра систем штучного інтелекту Львівської політехніки
Святослав Шильков

Святослав Шильков, співзасновник ІТ-компанії Scalamandra, випускник кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки, розповідає про кафедру та досвід заснування власної компанії.

– Які враження про навчання на кафедрі СШІ? Чому обрали саме цю сферу?

– Все залежить від ваших очікувань і від того, з чим порівнювати. В будь-якому випадку кафедра, яка б хороша не була, сама за вас нічого не зробить, знання самі не отримаються, робота сама не знайдеться і т.п. Кафедра – це прикладний інструмент до жаги знань і розвитку, інтересу до нового. У мене такий інтерес був, на кафедрі більш ніж достатньо можливостей для його реалізації, реалізації потенціалу студента, його творчості.

Я обрав цю сферу тому, що програмую і люблю програмувати ще зі школи, це було закономірним рішенням. Саме цю кафедру обрав, тому що вона заснована айті-кластером. Спершу трохи переживав, що не потрапив на «Інтернет речей», але потім зрозумів, що добре, що потрапив саме на СШІ.

Також мені подобається, що перевагою кафедри перед навчанням у топових київських вузах країни є саме «комерційно-прикладний» стиль навчання, а не «сухо академічний». Часто викладають предмети люди, що працюють в айті-сфері. Тобто тут ви ближче до «реального життя»

Враження від навчання на кафедрі в цілому позитивні: якщо ви програмуєте або вам цікаво програмувати, або ж вам цікава математика і ви хочете розвиватися у сфері штучного інтелекту, не думаю, що у вас є багато альтернатив в Україні.

– Як виникла ідея створення компанії?

– Компанію ми заснували з моїм другом – Іллєю Подавалкіним. Ми з ним були однокласниками, дружили ще зі школи, разом приїхали до Львова вчитися.

Ми з Іллєю, ще як тільки приїхали з Кривого Рога до Львова, – розуміли, що створимо свою компанію, просто ще не знали, яку і коли.

На третьому курсі, коли я вже мав два роки комерційного досвіду, познайомився з мовою програмування Scala, було вирішено таки почати власну компанію, спеціалізацією якої буде розробка на мові програмування Scala. Ідея назви була моєю – співзвучне слово Scalamandra.

– Знання, які Ви отримали під час навчання, допомогли в реалізації такого масштабного проєкту?

– Варто зазначити, що айті-компанія – це в першу чергу звичайний бізнес, ключовими інгредієнтами успіху є продажі, маркетинг та інші процеси.

І тут кафедра теж допомогла, бодай тим, що на кафедрі ти завжди варишся біля викладачів, які працюють у компаніях або мають свої, варишся поруч зі «стартап-світом», навіть є предмет зі стартапів, а також сам ти починаєш рано чи пізно працювати в компанії і ближче з цим знайомитися. Однак, звісно, без програмування як такого ми б теж не могли надавати послуги, тому технічні знання, набуті на кафедрі, або з її допомогою, – допомагали.

Найважливішим активом, як на мене, все ж є люди. Кафедра дала мені багато друзів і знайомих, частина з яких стала основою нашої команди.

– Такий успіх Scalamadra був для вас очікуваним?

– Слово «очікуваним» – некоректне. Ми нічого не «очікували», ми просто багато працювали, помилялися, помилялися, але дуже вірили, що щось вийде, а також нам просто подобався сам процес.

Успіх є не швидким, але закономірним наслідком виконання зазначеного вище впродовж тривалого часу.

– Чого бажаєте досягти в майбутньому? Які цілі компанії?

– Компанія Scalamandra все більше нарощує свою присутність у світі Scala, є плани бути головною Scala-компанією в Україні, а потім – у світі.

– Чи є якісь поради, які ви можете дати студентам зі свого досвіду?

– Загальна порада – вчитися, отримувати насолоду від навчання і студентського життя, менше «паритися» і менше «грузити» себе, інші поради – дуже індивідуальні.