Співробітники Массачусетського технологічного інституту побували з візитом у Львівській політехніці

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
візит у Львівську політехніку

Двоє співробітників Массачусетського технологічного інституту Юлія Кухаренко та Майкл Леськів, перебуваючи з візитом в Україні, зустрілися з ректором Львівської політехніки Юрієм Бобало, проректором з наукової роботи Іваном Демидовим, проректоркою з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталею Чухрай і керівником Проєктного офісу Назарієм Андрущаком. Також делегація побувала в Tech StartUp School, де ознайомилася з проєктами, над якими працюють стартапери.

У межах зустрічі, яку ініціювали американські гості ― експерти з управління фінансуванням університетських досліджень Массачусетського технологічного інституту, представили основні напрями діяльності Львівської політехніки, розповіли про освітні та науковці можливості нашого університету, а також про громадську діяльність, зокрема, в напрямі співпраці зі світовим українством, яку провадить МІОК.

Юлія та Майкл, ― українці за походженням ― на волонтерських засадах спрямовують свої зусилля, стратегічні поради та практичні навички, щоб допомогти Україні отримати на конкурсних засадах гранти на дослідження від США, ЄС та з інших міжнародних джерел. Цю діяльність підтримуватиме їхній колега з Массачусетського технологічного інституту Райнер Фрост (США).

Дослідницька інфраструктура України потребує як короткотермінової, так і тривалої допомоги. Поточні внутрішні витрати та зовнішню допомогу спрямовують на нагальні потреби, пов’язані з війною. Довгострокові інвестиції в дослідницьку інфраструктуру мають вирішальне значення для післявоєнного економічного відновлення України. Для прикладу, конкурсні дослідницькі гранти ЄС і США є значними додатковими джерелами зовнішнього фінансування, і для багатьох українських установ вони стають корисними знання щодо подання заявок та управління дослідницькими грантами відповідно до стандартів, які вимагають донори. Доцільною також є потреба адаптувати певні регулятивні акти українського уряду задля того, щоб підвищити здатність установ України конкурувати зі своїми колегами (дослідницькими установами) з ЄС та США, ― пояснив Майкл Леськів.

Цей перший візит став фактично знайомством із представниками дослідницьких установ, закладів вищої освіти та урядових організацій і можливістю оцінити перспективи структурних реформ для розвитку дослідницьких установ і закладів освіти.

Важливим у цій співпраці є намір України приєднатися до ЄС, що стає основою для системних змін, посилює мотивацію до проведення додаткових реформ пострадянського надбання, спровокованих війною. Задля досягнення успіху означені цілі мають поділятися українськими дослідниками та урядовцями, іншими стейкхолдерами, які об’єднані такими прагненнями. Саме тому, визначення партнерів і дослідницьких команд має важливе значення для успіху як першого візиту, так і довгострокових планів, ― йдеться у зверненні американських гостей.

За результатами візиту представники Массачусетського технологічного інституту проаналізують отриману інформацію та продовжать співпрацю і контакти з партнерами, щоб визначити подальші кроки. Зокрема планують проведення тренінгів, семінарів, «мозкових штурмів», підбір дослідників, додаткові поїздки та інші можливості.

візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку візит у Львівську політехніку