Що робить штучний інтелект одним із найперспективніших напрямів і як долучитися до його розвитку

За матеріалами сайту Mind.ua
схематичне зображення штучного інтелекту

На сьогоднішній день штучний інтелект– це одна з галузей, що розвиваються настрімкіше. Шпальти ЗМІ рясніють новинами про нові успіхи розвитку ШІ: роботи вже можуть створювати фейкові відео, вираховувати браконьєрів за півсекунди та навіть створювати сюрреалістичні картини.

Засновник Microsoft Білл Гейтс прогнозує, що продуктивність виробництва збільшиться удвічі, якщо у нього впровадять ШІ. Так, буде менша необхідність у людських ресурсах. Засновник Microsoft наголошує, що такі прогнози зовсім не означають, що потрібно буде масово звільняти співробітників. У перспективі замінені будуть рутинні або дуже процесні посади і функції.

Тож зараз фахівці з розвитку ШІ дуже затребувані. За словами провідного фахівця зі штучного інтелекту компанії SMART business Андрія Беласa, це пояснюється тим, що завдань, які потрібно розв’язувати раптово, стало дуже багато, а якісно підготовлених фахівців досить мало.

Водночас експерт поділився переліком перспективних професій в галузі АІ. Серед них:

  • Data Scientist – як сукупна спеціальність, яка об’єднує різні напрями діяльності у сфері ШІ;
  • Data Engineer – фахівець із завантаження, зберігання та первинної обробки даних;
  • DevOps – фахівець з налаштування інфраструктури;
  • Machine Learning Researcher – фахівець, який буде досліджувати і створювати нові ефективні методи машинного навчання:
  • Software Developer – фахівець, який допоможе запрограмувати та інтегрувати математичні моделі в програмний продукт.

За словами експертів, в Україні є проблеми в розвитку штучного інтелекту, зокрема – застарілі університетські програми. Однак завдяки Львівському ІТ Кластеру в кількох університетах міста вже є інноваційні програми, розроблені представниками вишів спільно з ІТ-спеціалістами провідних львівських ІТ-компаній, щоб максимально наблизити теорію до практики. Одна з них – Програма «Штучний інтелект» у Львівській політехніці, за якою навчаються на кафедрі систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій.