Переможниця «Євробачення-2004» Руслана та німецькі фахівці пропагували у Львівській політехніці «зелену» енергетику

Прес-служба Львівської політехніки
співачка Руслана

Днями в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася незвичайна подія – прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін», створеного німецьким кінодокументалістом Карлом A. Фехнером. У стрічці йдеться про запровадження альтернативних джерел енергії – вкрай актуальної сьогодні глобальної проблеми. До відомої всім гідроенергії, енергії сонця та вітру додається ще низка відновлювальних джерел, про які ми часто і не здогадуємося: гео-, аеро- та гідротермальних, енергії хвиль та припливів, біомаси, газу з органічних відходів та каналізаційно-очисних станцій тощо.

У рамках прем’єрного показу фільму відбулася зацікавлена і предметна дискусія, присвячена енергетичній незалежності України, реструктуризації вітчизняної енергетичної галузі на основі перспективних економічно виправданих та екологічно безпечних концепцій, а також застосування накопиченого в цій сфері досвіду такої потужної країни як Німеччина.

У розмові взяв участь перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, який зазначив:

– Відновлювальна енергетика для Львівщини є одним із пріоритетів у роботі органів влади та комерційних структур. Приємно, що ми перетворюємо вітер, сонце, воду в енергію і розвиваємо цю галузь. Сьогодні у неї інвестовано понад 100 мільйонів євро.

Під час кінопрем’єри виступили також проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки професор Олег Матвійків, директор Інституту енергетики та систем керування університету професор Андрій Лозинський, член Німецько-Українського форуму Євген Михальченко, а також німецькі гості – президент Energy Watch Group Ханс-Йозеф Фелль і автор кінострічки Карл A. Фехнер.

Активно, із притаманною енергійністю говорила про «зелену» енергію зіркова гостя зібрання – переможниця «Євробачення-2004», відома громадська діячка та знана українська співачка Руслана. Вона, зокрема, закликала українську владу невідкладно виробити і запровадити сучасну стратегію енергозбереження та безпечних альтернативних джерел енергії.

– Наша енергетична свобода є місією кожної людини, якщо ми хочемо бути незалежними, – наголосила вона. – Наша країна має великий потенціал «чистої» енергії. Нам потрібно відмовитись від енергії олігархів, ми вміємо використовувати ресурс землі і віддавати, що їй належить.

Як відомо, відновлюваній енергетиці належить головна роль у майбутньому розвитку як в усьому світі, так і в Україні. У цьому сенсі безцінним є досвід Німеччини, яка в останні роки впевнено досягає лідерських позицій у сфері «зеленої» енергетики. Урядова політика Берліна спрямована на збереження невідновлюваних джерел і використання енергії з поновлюваних, зокрема сонячної енергії, енергія вітру, біомаси, гідро- і геотермальної енергії. До 2050 року половина потреби в електроенергії цієї країни буде покрита за рахунок енергії з поновлюваних джерел, а до 2030 року будуть виведені з експлуатації всі атомні електростанції. До речі, частка АЕС в загальному енергобалансі Німеччини становить нині понад 10 відсотків. Для порівняння, в Україні ця частка значно більша – 47 відсотків, на теплову (найдорожчу за собівартістю) припадає 45 відсотків, а на «зелену» – менше одного відсотка. Тому, як вважають фахівці Energy Watch Group, наша країна повинна до 2050 року повністю задовольняти свої потреби в енергії завдяки відновлюваній енергетиці.

У режимі онлайн до цікавої дискусії приєдналися студенти і викладачі університетів Херсона, Вінниці, Харкова, німецьких міст Магдебурга та Франкфурта-на-Одері.
 

Світлини Йосипа Марухняка

 прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»  прем’єрний показ документального фільму «Енергія для змін»