Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій Університету – для людей з особливими потребами

Прес-служба Національного університеті «Львівська політехніка»
Оксана Потимко

У рамках ХХІІ Форуму видавців відбулася презентація підручників і періодичних видань для людей, які зовсім не бачать або мають проблеми із зором. Кандидат історичних наук, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами, що упродовж кількох років діє в Національному університеті «Львівська політехніка», провела з цієї нагоди прес-конференцію.

Як відомо, Центр перебуває у будівлі Студентської бібліотеки. Університет не лише надав приміщення, відповідне обладнання, а й здійснює науковий супровід розробки новітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами.

За словами Оксани Потимко, найпомітнішим внеском у практичну допомогу таким людям стало створення низки ауді-книг, зокрема підручників у daisy-форматі. Вона продемонструвала плеєр із записом книги, у якій за допомогою навігатора незряча людина може швидко знайти необхідний розділ чи параграф.

На прес-конференції виступила також викладач Львівського медичного коледжу імені Андрея Крупинського Оксана Сливінська. Це один з небагатьох навчальних закладів України, у якому вчаться студенти з інвалідністю по зору. Вісім дівчат опановують спеціальність медсестри з масажу. Викладачі беруть участь у начитуванні лекцій для таких студентів.

Ще один учасник прес-конференції, головний редактор об’єднаної редакції періодичних видань Українського товариства сліпих «Заклик» Наталія Щербань розповіла, що попри значні фінансові труднощі невеликими накладами виходять періодичні видання «Промінь» і «Школяр».

Як наголосила Оксана Потимко, сьогодні в Україні функціонують лише 6 шкіл для незрячих людей, у яких навчаються 770 учнів. Ще 998 дітей поза межами освіти, бо не можуть вчитися далеко від дому. Окрім того, існує величезна проблема з підручниками, надрукованими шрифтом Брайля. Друкування таких книг є дуже дорогим, проте у них є змога розмістити ілюстрований матеріал. Окрім того, в Україні налічується 250 осіб, які нічого не бачать і нічого не чують. Для них шрифт Брайля – єдине вікно у навколишній світ.

Учасники прес-конференції закликали бізнесменів, просто небайдужих людей усіляко підтримувати освітні програми для осіб з вадами зору.

презентація підручників і періодичних видань для людей, які зовсім не бачать або мають проблеми із зором Оксана Потимко Оксана Сливінська презентація підручників і періодичних видань для людей, які зовсім не бачать або мають проблеми із зором Наталія Щербань