«Розумні» полімерні системи для харчової промисловості – унікальна розробка науковців кафедри органічної хімії

Кафедра органічної хімії Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Останніми роками працівники кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки присвятили багато часу розробкам полімерних «розумних» систем для застосування у біомедичних дослідженнях, зокрема створенню розумних систем для контрольованої орієнтації білків, тканинної інженерії, біомедичних сенсорів.

Їхні роботи втілились у численні публікації у високорейтингових наукових журналах. Насамперед це стаття Temperature- and pH-Responsive Schizophrenic Copolymer Brush Coatings with Enhanced Temperature Response in Pure Water, яка присвячена новому типу кополімерних покриттів з підсиленими температуро-індукованими переходами й була опублікована у ACS Applied Materials and Interfaces у 2023 році. В журналі Chemical Engineering Journal у 2022 році вийшла стаття Passive antifouling and active self-disinfecting antiviral surfaces, присвячена створенню антивірусних поверхонь, а у журналі Polymers – стаття Temperature-Responsive Polymer Brush Coatings for Advanced Biomedical Applications, в якій розглянуто нові розробки у галузі температуро-чутливих полімерних щіток.

Зважаючи на зростаючу популярність «розумних» полімерних систем, викладачі кафедри органічної хімії, професор Юрій Стецишин і доцент Юрій Панченко, звернули увагу на принципово новий напрям для застосування таких полімерів, а саме – для харчової промисловості. Цьому сприяло відкриття на кафедрі ОХ першого набору студентів на нову бакалаврську освітню програму «Харчова хімія та експертиза». Важливо, що ця освітня програма включена у спеціальність 102 «Хімія» і дає практично унікальні знання для студентів у галузі харчової хімії, харчових і хімічних технологій, експертизи харчових продуктів та споживчих товарів тощо.

Розумні полімерні системи для харчової промисловості – це матеріали, які можуть змінювати свої властивості відповідно до зовнішніх умов або змін в середовищі, зокрема температури, вологості, pH тощо. Ці системи зазвичай використовують для поліпшення якості та тривалості зберігання продуктів харчування. Презентована кафедрою розробка дає змогу регулювати в’язкість соусів, майонезів тощо у разі незначної зміни їхньої температури та рН, робить ці харчові продукти не тільки більш зручними в застосуванні, а й вивільняє певні біологічно активні сполуки, що дає можливість зберігати їх суттєво довший час без руйнування текстури або зміни смаку.

У наукових розробках кафедри активну участь беруть студенти, які навчаються на освітній програмі «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів». Це гарантує їм подальше перспективне працевлаштування на провідних українських та іноземних підприємствах, а кафедра органічної хімії готова радо приймати нових абітурієнтів.