Росія готується перейти до активної фази гібридної війни проти Польщі – експертна думка завідувача кафедри МІ Василя Гулая

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Ситуація на польсько-білоруському кордоні загострюється: Республіка Польща вирішила закрити пункт пропуску «Кушниця», неподалік якого розташувалися сотні мігрантів.

8 листопада з’явились повідомлення про велику групу мігрантів, що рухалися до кордону у супроводі білоруських силовиків. Згодом сталися перші спроби прориву через кордон. Польща готується залучити до охорони державного кордону загони територіальної оборони.

ІА Дивись.info поспілкувалася з експертами щодо провокацій з боку Білорусі і ймовірних загроз.

Василь Гулай, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка», голова громадської організації «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту»:

– Події останніх днів на польсько-білоруському кордоні варто розглядати як елемент посилення гібридного тиску Росії на Польщу, де Республіка Білорусь, чи у даному випадку її прикордонні служби, є радше обʼєктом, а не субʼєктом підготовки та прийняття відповідних рішень. Цими днями бачимо добре організовану з логістичної точки зору та із відповідним медійним супроводом серію спроб прориву так званими біженцями (на даний час вони не мають відповідного міжнародного статусу, принаймні Білорусь не повідомляє, що ці здебільшого вихідці із Іраку та Сирії визнані нею такими, із відповідним ступенем правового захисту) на територію Республіки Польщі, чий східний кордон є одночасно східним кордоном усього Європейського Союзу. Дана спецоперація (чи кілька окремих спеціальних операцій) спрямована як на послаблення позицій Польщі в ЄС, так й дестабілізацію суспільно-політичної ситуації у середині країни.

Щодо першої зовнішньої складової, то через російських «агентів впливу» в інституціях ЄС, Берліні та інших європейських столицях Москвою демонізується образ Польщі, яка порушує права біженців, що додається до інших «провин» правлячої від 2015 року партії «Право та Справедливість» перед тими, хто прагне монополізувати визначення позиції ЄС.

Щодо внутрішньополітичного вектору реалізації актуальних дій спецслужб Росії, то, крім очевидних проблем соціально-економічного та мовно-релігійного характеру, що чекатимуть Польщу, якщо тратиться прорив кількох тисяч так званих біженців, я б окремо вказав на позиції окремих медіа, що позиціонують себе як опозиційні і для окремих українських колег-експертів є єдиним джерелом інтерпретації інформації про актуальну Польщу.
 

Докладніше – у матеріалі Польсько-білоруський кордон: помста Лукашенка чи гібридна війна РФ проти ЄС на сайті Дивись.info.