Відповідальний секретар Приймальної комісії Роман Шуляр про основні зміни в Умовах прийому до вишів України

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Роман Шуляр

До вступної кампанії-2017 ще начебто далеко, але МОН України своїм наказом № 1236 від 13 жовтня 2016 року затвердив «Умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році», які зазнали певних змін. Про них розповідає відповідальний секретар Приймальної комісії університету Роман Шуляр.

Таких змін, внесених в Умови прийому до вищих освітніх закладів 2017 року, є наразі 11. Змінено терміни вступної кампанії: їх знову скоротили на кілька днів. З 12 до 26 липня чекаємо вступників і їхні заяви або в електронних кабінетах, або в нашому Консультаційному центрі. Пільговики зі спеціальними правами при вступі подаватимуть заяви в паперовому вигляді. Заочники і денники (без спеціальних прав) будуть подавати тільки електронні заяви. Реєстрація електронних кабінетів і завантаження додатків до атестатів почнуться 29 червня. Це пов’язано з тим, що власний ресурс єдиної міністерської бази «падав», коли абітурієнти масово завантажували додатки, реєстрували електронні кабінети і подавали заяви. В таких умовах жодна система не може працювати безперебійно. Власне тому терміни реєстрації збільшили. Після завантаження додатків, вступник має чекати 12 липня, щоб подати заяву. Мушу зауважити, що це можна робити аж до 26 липня (до 20 липня тим, хто складає іспити), проте раджу кожному зважити, які ризики їх тоді можуть чекати. Молодші спеціалісти (випускники коледжів) та магістри мають подати заяви у паперовій формі до 24 липня. Далі – вступні іспити.

Вступникам тепер можна буде подати 9 заяв на чотири спеціальності державного замовлення бакалаврату (до прикладу: 4 заяви на 4 спеціальності – у Львівську політехніку, 3 заяви з цих же спеціальностей – до іншого вишу і 2 заяви ще до якось університету, але лише з тих спеціальностей, що є у першому чи другому варіантах). Якщо на державне замовлення не претендують, то кількість заяв не обмежено.

Бакалаври після молодшого спеціаліста, як і торік, мають можливість перехресного вступу, тобто змінити спеціальність. Але коли мова йде про державне замовлення, то тільки у споріднених спеціальностях в межах галузі.

Є новий, окремий великий додаток з переліком спеціальностей природничого і технічного характеру, який надає вступникові ширші права. Він дозволяє тим, хто хоче вчитися на державній формі навчання, отримати додаткові бали за курси, університетські олімпіади, дає додаткові преференції при заповненні вільних вакантних місць, від яких вступники з тих чи інших причин відмовилися. Це хороший додаток, але у нашому університеті він стосується суто технічних спеціальностей. У цьому додатку нема економіки, правознавства, гуманітарних наук і майже всіх комп’ютерних спеціальностей. В міністерстві очевидно вважають, що з цих спеціальностей нема проблем із заповненням державних місць. Зате додаткові преференції при вступі на державні місця отримали ті, хто обере технічні спеціальності, хімічні, будівництво тощо.

Відтепер вступити на магістратуру спеціальності «Право» можна буде тільки через ЗНО. Це стосується наших 400 випускників права. Вони складатимуть іноземну мову, фахове випробування і тест на логіку. У Львові таких студентів буде десь близько п’яти тисяч. Торік у Франковому університеті такий прийом уже проходив експериментально, тож будемо з ними консультуватися.

П’ята велика зміна теж стосується додатку 6, в якому немає майже всіх комп’ютерних спеціальностей. Виникає велика проблема: багато вступників, які ходять до нас на підготовчі курси і претендують саме на ці спеціальності, будуть дуже розчаровані, бо поки що додаткових балів не отримають. Зате тим, хто обрав метрологію, системний аналіз, видавничу справу цього права не позбулися. Таке рішення є великою проблемою в тих університетах, які мають дворічні курси. Можливо, тут ще будуть якісь зміни, адже часу до вступу ще достатньо. Думаю, університети боротимуться за свої права.

Змінився принцип вибору предметів ЗНО. Перший предмет – українська мова і література. Другий предмет обирає університет, а не вступник: математика, історія або біологія. Третій предмет, з того, що залишилося, університет дає вступникові два (на вибір або творчий конкурс). Тобто, всі цьогорічні вступники мають мати хоча б один з наборів предметів: українська – математика, українська – історія, українська – біологія (+ до кожного набору – третій предмет). Якщо таких сертифікатів з цього набору нема, вступник автоматично позбувається права вступу у будь-який виш України.

Ще одна велика зміна: можливість вступити на вакантні бюджетні місця. Якщо вступник не приніс оригіналів документів (торік у нас було багато таких місць), то на ці місця ми тепер маємо право зараховувати за рейтингом тих, які в цей список не потрапили, але, знову ж таки, за списком спеціальностей додатка 6. Але тут перевагу мають пільговики: учасники АТО, діти-інваліди, діти-сироти, переселенці з тимчасово окупованих територій, діти шахтарів, чорнобильців та інші.

Обсяг державного замовлення, який торік був сформований на базі так званого максимального обсягу, цього року для спеціальностей, які на 100 відсотків отримали рекомендації Бази, цього року буде збільшений на 10 відсотків. Загалом, ми зможемо отримати ще близько 200 місць державного замовлення, бо минулого року повністю виконали план з 38 спеціальностей (з 57-х).

Введено коефіцієнти для конкурсних балів вступника. Тобто, бали результатів трьох предметів ЗНО, атестата, додаткові бали за курси, олімпіади перемножуються на різні коефіцієнти. Для Львова він становить 1,01. Київ має коефіцієнт 1. Це зроблено для того, щоб столичні виші обирало менше вступників. Вступникам, які подадуть заяви на спеціальності додатка 6 з пріоритетом 1, конкурсний бал множиться на 1,03, а для випускників сільських шкіл коефіцієнт конкурсного бала становить 1,02.

Переможцям олімпіад і Малих академій наук 10 балів додається без диференціації за ступенями.

Ще одна цікава зміна: університетам дозволено проводити Всеукраїнські предметні олімпіади з конкурсного предмета ЗНО і якщо вступник проходить два етапи (онлайн відбір і визначення балів), то до одного з конкурсних предметів ЗНО можуть додавати до 20 балів на спеціальності додатка 6. До речі, наш результат олімпіади не дає преференції для вступу в інший виш.