Роман Кошовський студентам-політехнікам: «Заощаджуйте та інвестуйте змолоду»

Діана Волченська, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

19 вересня у межах Тижня першокурсника в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася зустріч студентів із бізнес-аналітиком в IT-сфері Романом Кошовським. У цей непростий для українців час, коли неможливо бути абсолютно впевненим у стабільності й забезпеченості власного майбутнього, як ніколи важливо вміти заощаджувати та планувати свої фінанси правильно. Про ці та інші не менш важливі аспекти Роман Кошовський розповів у своїй лекції на тему «Вогонь FIRE: ранній фокус на веденні фінансів та інвестуванні як запорука хорошого і заможного життя».

На початку своєї лекції спікер наголосив на одній із вагомих причин, чому варто заощаджувати та інвестувати у своє майбутнє вже нині, а саме на скасуванні в Україні пенсій у подальшому. Оскільки це означає відсутність підтримки з боку держави після закінчення трудової діяльності, варто поставитися до цього серйозно та почати готуватися ще в молодому віці. FIRE (Financial Independence & Retire Early) — це рух, послідовники якого прагнуть інвестувати та нагромаджувати свій капітал, що дасть їм змогу стати фінансово вільними до досягнення пенсійного віку. Йдеться про людей, які завдяки регулярним заощадженням і вкладенням ще до офіційного виходу на пенсію можуть перестати працювати та жити на пасивний дохід. За словами Романа Кошовського, цього цілком реально досягти у віці 40–50 років, а то й раніше.

Бізнес-аналітик зазначив, що заощаджувати треба не лише на так званий чорний день, а й щоб інвестувати. Саме інвестування є ключем до забезпеченого майбутнього, адже без інвестицій гроші зростатимуть, але не так динамічно, як могли б. Роман Кошовський стверджує, що починати інвестувати потрібно ще у молодому віці, оскільки що довше ми вкладаємо, то кращі результати будуть на фініші. Під час лекції він порадив студентам правильно розставляти пріоритети та планувати свої фінансові дії, що краще розуміти, що можна буде витратити, а що заощадити чи інвестувати. Спікер наголосив на доцільності стартувати з невеликих сум і зважати на рівень своїх доходів.

Також Роман Кошовський поділився зі студентами своїм досвідом інвестицій і розповів, з чого краще починати й куди вкладати гроші, щоб «не прогоріти» та досягти бажаного результату. Він закликав слухачів долучатися до міжнародних програм обміну, читати корисну бізнес-літературу та навчатися фінансової грамотності на безплатних курсах і платформах.

— Коли ви чимось цікавитеся, ви рухаєтесь і знайдете свій шлях. Не всі стануть інвесторами чи підуть на FIRE, але кожен із вас може трішки краще розпоряджатися своїми грошима, — підсумував спікер.

Наприкінці Роман Кошовський надав QR-код із посиланням на всі ресурси та рекомендації, а також поспілкувався зі слухачами й відповів на їхні запитання.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці