Робимо те, що найкраще вміємо: політехніки влаштовують благодійні аукціони, де збирають гроші для ЗСУ

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фрагмент лоту з аукціону

Українці віддають усі ресурси та сили на допомогу армії. За майже три місяці повномасштабної війни доброчинці навіть поліпшили підхід до цього процесу – тепер це допомога, зорієнтована радше на власні професійні компетенції. Наприклад, студенти Інституту архітектури та дизайну вже вдруге влаштовують благодійний аукціон, де продають свої роботи, щоб отримані кошти відразу скерувати на допомогу Збройним силам України.

Як розповідає голова Колегії та профбюро інституту Володимир Черешня, перший такий аукціон організували восени, однак через те, що відбувався він у межах інституту, не мав великого масштабу. Наступного разу вирішили охопити вже більшу аудиторію й залучили до аукціону всю Політехніку – вдалося продати 20 картин загальною вартістю 7300 гривень.

– Кошти, отримані з аукціону, який відбувався вже у воєнний час, ми відправили на потреби Студентського волонтерського штабу Львівської політехніки, а саме долучилися до збору грошей на купівлю автомобіля для військових, – каже Володимир.

Спудеї брали активну участь і в організуванні аукціону, створенні майбутніх лотів для продажу – тоді як на першому аукціоні здебільшого були представлені роботи, намальовані в рамках навчального процесу, то на другий захід студенти спеціально готували картини. Їх сюжети були пов’язані із ситуацією в країні, відображали соціальні аспекти російсько-української війни.

– Однозначно це були цікавіші роботи, але студенти їх радо віддавали, знаючи, що кошти підуть на благодійність. Наступного разу теж залучатимемо студентів, адже ще багато хто з них хоче взяти участь в аукціоні, віддати на благодійність свої картини. Також думаємо над тим, щоб використати й ті роботи, що лежать в архівах, – ділиться голова Колегії та профбюро ІАРД.

Цікавий факт: найдорожчі роботи були ті, що намальовані в ілюстраторі, – набір із декількох диджитал-картинок продали за 2 тисячі гривень. Якщо говорити про картини, намальовані олією, то найдорожчу з них викупили за 500 гривень – на ній зображено іграшку, яку залишили діти втікачів з Ірпеня.

Колегія та профбюро ІАРД уже задумуються над новим аукціоном. Володимир має надію, що вдасться ще більше масштабувати цей захід, залучити не тільки Політехніку, а й інші ЗВО. Та нині їхні сили скеровано ще й на допомогу абітурієнтам, адже цього року вступ проходитиме в дещо іншому форматі.

– Намагаємося також допомагати абітурієнтам, адже процес вступу цього року став складнішим. Тому хочемо створити майданчик, де студенти могли б зрозуміти, як відбуватиметься цей процес, як будуть проходити творчі конкурси. То завжди проблемне питання, адже, крім звичного ЗНО, це, власне, додаткове навантаження, – підсумовує Володимир.

Кожен робить свій внесок у нашу перемогу, в наше майбутнє. І сьогодні немає дріб’язкової допомоги, доводять в Інституті архітектури та дизайну. Стежте за їхніми анонсами та ставайте учасниками чи покупцями наступного доброчинного аукціону.

Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону Лот з аукціону