Радниця міністра соціальної політики України зустрілася зі студентами і викладачами ІХХТ

Кафедра хімічної технології переробки пластмас Львівської політехніки
Фото із зустрічі

16 жовтня у стінах Львівської політехніки відбулася зустріч із радницею міністра соціальної політики Оленою Кульчицькою з викладачами і студентами нової освітньої програми – «Технології ортопедичних та реабілітаційних виробів медичного призначення». Саме вона підтримувала відкриття спеціальності в Університеті.

Олена Кульчицька презентувала державну програму протезування та розвіяла низку міфів у цій актуальній та болючій нині сфері: про платне протезування, про безоплатність процедури тільки для військових, про відсутність якісних матеріалів, про те, що за кордоном протезувати краще, про великі терміни протезування та обов’язковість оформлення інвалідності.

Олена Кульчицька відзначила, що у 2023 році на потреби протезування (протези, ортези, ортопедичне взуття тощо) держава виділила 2,8 млрд грн, з яких більша частина – два мільярди – вже отримана та використана, а на наступний 2024 рік на протезування закладено 4,2 млрд грн у Держбюджеті. За словами радниці міністра, станом на середину вересня вже спрямовано більше 2 млрд грн на допоміжні засоби реабілітації, зокрема на протезно-ортопедичні вироби – 1,3 млрд грн. У січні – вересні поточного року протезами нижніх кінцівок забезпечено 6622 особи, протезами верхніх кінцівок – 337 осіб. Як зазначила Олена Кульчицька, протези нижніх кінцівок мають мінімальну вартість 14 тисяч гривень, максимальну – 856 тисяч гривень; протези верхніх кінцівок мають мінімальну вартість 17 тисяч гривень, максимальну – 503 тисячі гривень. Станом на сьогодні максимальна компенсація вартості протеза – 2 млн грн.

«Протезування в Україні – безоплатне. Військовослужбовці – і немає різниці, чи це учасники АТО, чи учасники операції сил ООС, чи військовослужбовці часів повномасштабного вторгнення, незалежно від роду військ, – пріоритетна категорія осіб, які забезпечуються протезами. Але першочергово забезпечуються діти з інвалідністю та діти з порушеннями опорно-рухового апарату. Щоб отримати якісний протез, не потрібно збирати кошти та їхати за кордон. Держава забезпечує протезом кожного, хто його потребує. Гроші на це кожного року передбачені у бюджеті. Держава також покриває й обслуговування та ремонт протезу. На безоплатний протез мають право усі українці, не тільки військові», – наголосила Олена Кульчицька.

Протез потребує обслуговування та ремонту. Але необхідно забезпечити високу якість підготовки фахівців не тільки у сфері сервісного обслуговування, а й у розробці, конструюванні, виробництві, експлуатації, експертизи і сертифікації технічних засобів фізичної реабілітації, біомедичних виробів і біоматеріалів, ортезів, протезів, зокрема біонічних, реабілітаційних технологій.

Також радниця міністра відповіла на всі запитання студентів і викладачів, пов’язані з цією темою.

Директор Інституту хімії та хімічних технологій Володимир Скорохода звернув увагу радниці на проблему із забезпеченням навчальних лабораторій, на що отримав схвальну відповідь щодо фінансування проєктної пропозиції цього питання.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі