Публікації у Scopus та інтернатура в IT-компаніях для студентів кафедри прикладної математики

Кафедра прикладної математики Львівської політехніки
Віталій Кінах

Цьогорічні захисти бакалаврських робіт на кафедрі прикладної математики Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки стали особливими не лише через дистанційний режим. Попри незвичність, якої додав карантин в умовах боротьби з пандемією COVID-19, кафедра мала ще дві доволі суттєві причини для почуття гордості за виконану роботу із «новоспеченими» бакалаврами.

Передусім, уперше за всю історію кафедри було захищено бакалаврську роботу, автор якої, студент групи ПМ-43 Віталій Кінах, під керівництвом професора Ростислава Буня підійшов до захисту бакалаврської кваліфікаційної роботи із доробком у 4 публікації, що вже проіндексовані у наукометричній базі даних Scopus, та h-індексом, що дорівнює 2 (Scopus). Цей результат і рівень досліджень, виконаних Віталієм у рамках зокрема й міжнародних грантів, заслуговує не лише на відмінну оцінку й беззаперечну рекомендацію для вступу на дворічну наукову програму магістратури, але також і на повагу вже як до колеги-науковця.

Темою БКР і свого наукового дослідження Віталій Кінах обрав «Improvement and analysis of high-resolution data on greenhouse gas emissions from using fossil fuels: bias compensation and local climatic zones applying» («Уточнення та аналіз даних високої роздільної здатності про емісії парникових газів від використання викопного палива: компенсація зсувів та застосування локальних кліматичних зон»). Звичайно, наукові публікації, що індексуються відомою міжнародною наукометричною базою даних Scopus, не дивина для кафедри прикладної математики, якщо йдеться про захист магістерської роботи. Чимало учнів професора Ростислава Буня раніше вже публікували свої напрацювання, ще будучи студентами магістратури. Також і випускник магістратури грудня 2019 року Артур Довбиш, виконуючи магістерську кваліфікаційну роботу під керівництвом доцента Владислава Алєксєєва, представив результати на міжнародній конференції під егідою IEEE та невдовзі після отримання магістерського диплому здобув і перший запис про свою роботу у базі даних Scopus. Однак Віталій Кінах став першим студентом-бакалавром, науковому доробку якого у Scopus можуть позаздрити й багато хто з більш досвідчених науковців. Так тримати, Віталію!

По-друге, цьогоріч вперше були захищені бакалаврські роботи, повністю виконані студентами-бакалаврами у рамках розвитку програми інтернатури в IT-компаніях для студентів кафедри прикладної математики.

Інтернатура в IT-компанії «CIGen» стала пілотним проєктом, керівником якого є доцент Владислав Алєксєєв. Для участі у проєкті зголосилися студентки групи ПМ-43 Анна Процик та Маріанна Никифорук. Особливістю саме цієї програми інтернатури стало власне те, що одним із ключових завдань програми було, в підсумку, написання та захист бакалаврської кваліфікаційної роботи за тематикою задач, що були запропоновані фахівцями компанії «CIGen». Анна Процик обрала тему БКР та виконала проєкт «Дослідження методології застосування технологій розробки веб-сайтів на основі Angular» / «Investigation on methodology of implementation of web site development technologies within Angular framework». Маріанна Никифорук обрала тему БКР та виконала проєкт «Застосування штучного інтелекту для первинного відбору претендентів на роботу» / «Implementation of AI to initial job applicants selection». Особливою приємністю як для самих бакалаврів, так і для наших партнерів з IT-компанії «CIGen» стали одностайно відмінні оцінки обох дівчат за підсумками захисту їхніх бакалаврських робіт перед екзаменаційною комісією. У наступні роки кафедра ПМ планує розвивати й розширювати співпрацю з IT-компаніями у напрямі підготовки та виконання кваліфікаційних робіт.

Аналогічні перемовини щодо програм інтернатури для бакалаврів і магістрів спеціальностей 113 «Приклана математика» (бакалаврат, магістратура спеціалізацій 113.01 «Прикладна математика» та 113.02 «Математичне та комп’ютерне моделювання») і 122 «Комп’ютерні науки» (магістратура спеціалізації 122.06 «Інформаційно-комунікаційні технології») вже відбулися з компаніями-партнерами кафедри «SoftServe», «Perfectial» та «RedTag». Зокрема, робочу групу з напрацювань подібних програм співпраці з компанією «SoftServe» очолює доцент Віктор Пабирівський. Звичайно, участь у такій програмі вимагає від студентів не лише старанного й успішного навчання, але й проходження співбесіди у компанії-партнері, фахівці якої долучаються до процесу підготовки і формування наших студентів як IT-спеціалістів. Очевидною перевагою такого проєкту як для випускників кафедри ПМ, так і для IT-компаній є можливість задоволення попиту на IT-фахівців відповідної кваліфікації адекватною пропозицією.

Отож, чекаємо наступних успіхів наших студентів у реалізації спільних проєктів з IT-компаніями за підтримки кафедри прикладної математики.

Віталій Кінах