Програма Visiting professor у Львівській політехніці: нові можливості міжнародної співпраці

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ярина Турчин

Минулого року Львівська політехніка успішно розпочала реалізування програми Visiting professor («Візит-професор»), яка спрямована на розвиток системи міжнародної академічної мобільності висококваліфікованих наукових працівників. Авторитетні фахівці з різних куточків світу зможуть долучитися до таких видів діяльності: викладання навчальних дисциплін, проведення науково-дослідної роботи, тренінгів, ознайомлення науково-педагогічних працівників з унікальними методами викладу та проведення наукових досліджень. Тож протягом 90 днів запрошений візит-професор повинен відпрацювати щонайменше 60 академічних годин. Мета програми – залучення до діяльності Політехніки найкращих професорів, які урізноманітнять навчальні програми та їхні методи викладу. Директор ІГСН, професор кафедри політології та міжнародних відносин Ярина Турчин розповідає:

– Загалом реалізування програми Visiting professor у Львівській політехніці проходить досить успішно. Ця програма є нова для українських університетів. Усі запрошені візит-професори отримують офіційне працевлаштування у Львівській політехніці. Також наші викладачі, провідні фахівці мають можливість викладати в зарубіжних університетах за цією програмою. Так само ми маємо практику запрошених професорів не лише для проведення лекції, але й для реалізування наукових досліджень. Зокрема на базі Львівської політехніки провадила своє дослідження професор Манітобського університету Морін Флагерті, яка не раз приїжджала сюди з довготривалими робочими візитами.

Співпраця з професоркою відкрила неабияку можливість для політехніків. Так, Манітобський університет створив фонд, завдяки якому фінансуються наукові стажування аспірантів Львівської політехніки в Канаді. Такою нагодою скористалися магістр міжнародних відносин, аспірантка освітньо-наукової програми «Соціальна робота» Мар’яна Гасяк та асистент кафедри соціології та соціальної роботи Іванна Дека. Впродовж кількох місяців молоді дослідниці навчалися у Манітобському університеті.

Учасником програми Visiting professor може стати особа, яка отримала відповідний науковий ступінь. Також під час відбору кандидата враховують такі професійні здобутки, як-ось: публікації у знаних закордонних наукових виданнях, унікальну методику викладання, видані підручники та монографії, інноваційні лекційні курси тощо. Основні завдання такої міжнародної активності – розвиток академічної мобільності та співпраці зі знаними університетами України та світу, підвищення якості освітньої діяльності, докладне ознайомлення учасників освітнього процесу з результатами актуальних наукових досліджень та новітніми технологіями.

Торік за програмою Visiting professor у Львівській політехніці 10 запрошених науковців прочитали свої лекції. Тож наразі Університет очікує на плідну міжнародну співпрацю та нові візити іноземних викладачів.