Програма подвійних дипломів – перепустка до конкурентоспроможності студентів університету

Христина Головчак, студентка 4 курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Львівська політехніка відкриває щораз нові можливості перед студентами. Скажімо, задля покращення та освоєння нових знань в університеті діють програми подвійних дипломів. Це спільні освітні програми українських і закордонних університетів, завдяки яким студенти мають змогу навчатися в освітніх закладах різних країн. Це, своєю чергою, дає їм змогу в майбутньому, при працевлаштуванні, підвищити рівень своєї конкурентоспроможності. Програма подвійних дипломів активно діє в ІГСН, особливо на спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Детальніше про це ми поговорили зі завідувачкою кафедри ПМВ, професоркою Галиною Луцишин.

Нові знання, можливості, досвід

– Розкажіть детальніше про програму подвійних дипломів на вашій кафедрі. У чому її суть?

– Наша кафедра уклала угоду про навчання за програмою подвійних дипломів із Вармінсько-Мазурським університетом в Ольштині (Республіка Польща) ще у 2017 році. Відтоді успішно реалізуємо спільне навчання. Студенти освітньої програми «Міжнародні відносини» ІГСН мають можливість безкоштовно навчатись у Вармінсько-Мазурському університеті, а також проживати у студентському гуртожитку цього вишу. Зокрема на магістерському рівні наші студенти навчаються за напрямом «Політологія», спеціальність «Міжнародні політичні та економічні відносини». На бакалаврському рівні вони навчаються за спеціальністю «Політологія». Координує програму подвійних дипломів у Національному університеті «Львівська політехніка» директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук, д. політ. н., професорка Ярина Турчин, а з польської сторони – професорка Тереза Астрамович-Лейк. Щоб ця програма успішно діяла, на нашій кафедрі працює команда викладачів, які забезпечують її втілення – це доцентка Ольга Івасечко, асистентка Домініка Рослонь. Хочу сказати, що навчання за Програмою подвійних дипломів відкриває для наших студентів широкі можливості як для навчання так і дальшого професійного розвитку. Зокрема наші студенти, окрім самого навчання, мають можливість проходити практику у Сейміку Вармінсько-Мазурського воєводства, знайомитись із діяльністю наукових, громадських установ, відвідувати наукові конференції, форуми. Ми постійно спілкуємось із нашими випускниками, які навчались за Програмою подвійних дипломів. І хочу сказати, що всі дуже задоволені рівнем навчання, усі повернулись в Україну і працевлаштовані, адже метою програми є надати можливість нашим студентам не лише набути досвіду в закордонному університеті, але й насамперед при майбутньому працевлаштуванні підняти свій рівень конкурентоспроможності.

– Як студенти можуть долучитися до цієї програми? Що їм для цього необхідно здійснити?

– Щороку, на початку семестру, ми їх інформуємо про таку можливість: розповідаємо про особливість навчання за цією програмою, організовуємо зустріч із польськими викладачами і координаторкою програми подвійних дипломів. Професорка Тереза Астрамович-Лейк часто зустрічається із нами студентами, читає лекції. Після цього охочі навчатися у польському університеті пишуть заяви. Далі ми проводимо з ними співбесіду, вибираємо найкращих кандидатів і таким чином формуємо групу на навчання за кордоном.

Важливо те, що ми розвиваємо багаторічну співпрацю із Вармінсько-Мазурським університетом у різних напрямах: спільних наукових заходах (наприклад, щорічний Українсько-польський науковий форум); наукових стажуваннях викладачів і студентів; втіленні програми Visiting professor. Професорка Тереза Астрамович-Лейк є співкерівницею аспіранта нашої кафедри Олександра Соколовського. Наші студенти бачать позитивний результат такої співпраці і тому беруть у ній активну участь.

– У чому полягає перевага такого навчання? Які перспективи очікують студентів?

 – Наприкінці семестру, коли навчання в Ольштині завершене, ми спілкуємось зі студентами, вони діляться своїми враженнями. Відгуки завжди дуже хороші, найчастіше студенти зауважують, що вони значно підвищили рівень володіння іноземними мовами, вивчили досвід європейських держав (часто відвідують інші європейські держави), розширили мережу контактів та коло спілкування, відчувають себе впевненіше на ринку праці як в Україні так і за кордоном. Багато випускників цієї програми успішно працевлаштовуються. Кілька випускників працюють в українсько-польських установах, відділах міжнародної співпраці, в ІТ-сфері тощо.

– Скільки студентів під час навчального року може взяти участь у такій програмі?

– Зазвичай створюємо невеликі групи. Цього року на бакалаврському рівні за Програмою подвійних дипломів навчається шестеро студентів.

Чи виникли якісь зміни через карантинні обмеження?

– Єдина зміна – дистанційне навчання. Через ситуацію з пандемією ковіду наші студенти не можуть перебувати у самій Польщі. Проте якість їхнього навчання й надалі на досить високому рівні, хоча воно відбувається в режимі онлайн. Головна умова – встигати вчитися за двома програмами.

А що ж кажуть студенти?

Програма подвійних дипломів надає змогу не лише навчатися в двох університетах одночасно, але й розширити власний світогляд. У цьому переконана студентка кафедри політології та міжнародних відносин Анастасія Кузик. Про таку програму дівчина дізналася на другому курсі й одразу зрозуміла, що варто спробувати. Зацікавилася можливістю налагодити нові знайомства та отримати цінний досвід.

– Через карантин навчатися доводиться, на жаль, у дистанційному форматі. Спершу були деякі труднощі в організаційних питаннях, але в згодом все налагодилось. Нам завжди йдуть назустріч викладачі та інші студенти, з якими навчаємося. Під час самого навчання ми маємо можливість дізнаватися цікаве про Польщу та її традиції від людей, які там живуть. Але і в онлайн-навчанні можна знайти багато плюсів, таких як мобільність чи багатофункційність, – розповідає Анастасія.

– У чому ви особисто побачили переваги такої програми?

– На мою думку, її мета полягає в тому, щоб студенти могли розвити себе у різних напрямах. Таке міжнародне співробітництво є важливою частиною навчання, особливо для студентів кафедри політології та міжнародних відносин. Таким чином ми можемо зісередини побачити, як відбувається навчання і розказати про наш досвід. І цим вплинути на престиж нашого університету та кафедри.

Христина Головчак Галина Луцишин