Професор з Німеччини ділиться досвідом: для студентів ІСТР прочитали курс лекцій «Вода UA»

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
 Маркус Анерт

В Інституті сталого розвитку ім. В. Чорновола 5–6 грудня політехніки переймали німецький досвід роботи у справі очисних споруд – професор Маркус Анерт прочитав курс лекцій «Вода UA».

Професор Анерт – науковець Інституту водопостачання і каналізацій населених пунктів та промислових підприємств Дрезденського технічного університету. Як наголосив гість, метою його візиту є не лише прочитання лекцій:

– Упродовж останніх десяти років ми мали багато проектів у співпраці з українськими організаціями у галузі охорони водних ресурсів і з’ясували, що в Україні є брак знань у цій царині. Тому хочемо допомогти і презентувати певні освітні програми. Очікую на плідну дискусію, бо хочу дізнатися, якою ця ситуація є в Україні. Я покажу, як ми справляємося з усіма подібними проблемами у Німеччині, – зазначив Маркус Анерт.

Курс лекцій організовано для представників Інституту сталого розвитку та Інституту будівництва та інженерії довкілля. Німецький передовий досвід поводження зі стічними водами переймали не лише політехніки, а й учасники виробничого сектора та представники «Львіводоканал». Лекції відбувалися англійською мовою. Приємно, що для зручності аудиторії частину презентаційних слайдів професор Анерт розробив українською мовою.

Про важливість заходу розповідає його організатор, завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування ІСТР Мирослав Мальований:

– Із кожним днем людство дедалі більше зіштовхується із проблемами, що виникають унаслідок його життєдіяльності – тверді побутові відходи, каналізаційні стічні води тощо. Очищення каналізаційних стічних вод є надзвичайно важливою проблемою для всіх міст України. Майже всі каналізаційні очисні споруди (КОС) в Україні потребують модернізації та оптимізування роботи, бо після очищення ця вода не є належної якості, а тому все ж забруднює водойми. Досвід нашого гостя – надзвичайно корисний, оскільки царина наукової діяльності професора Анерта – оптимізація роботи очисних споруд – створення режимів роботи, які б забезпечували якісне очищення води.

Варто зазначити, що це не перший візит німецького гостя до нашого університету. Саме під час V Міжнародного конгресу «Сталий розвиток: захист навколишнього середовища. Енергоощадність. Збалансоване природокористування», що відбувався цьогоріч у вересні, політехнікам вдалося домовитися про дальшу співпрацю з професором Анертом.

– Дрезденський технічний університет і Львівська політехніка уклали угоду про співпрацю. Маю надію, що ця зустріч стане поштовхом до її розширення, зокрема в освітній галузі та царині академічної мобільності, аби перенести досвід Європи до України, – прокоментувала візит керівник Центру міжнародної освіти Наталія Гоц.