Про розвиток IT на тлі змін упродовж років розповіла фахівчиня Ірина Стельмах

Софія Коритко, ЖР-31
Заставка до матеріалу

14 грудня у 4-му навчальному корпусі Львівської політехніки у межах серії зустрічей «Запитай випускника» відбулася лекція-дискусія для студентів кафедри СКІД, яку провела випускниця нашого університету Ірина Стельмах.

На зустрічі Ірина розповіла про свій професійний шлях і виокремила три основні чинники, що сприяють карʼєрному зростанню. Випускниця 10 років працює в IT-сфері й нині є IT Program Manager й Agile Coach. Має досвід роботи як в Україні, так і за кордоном, а саме в Норвегії. Після завершення навчання вона не відразу стала працювати за освітою, проте за кілька років усе-таки перейшла у сферу IT, де почала набувати нових навичок і карʼєрно зростати.

Студентка 3-го курсу СКІД поставила фахівчині запитання, яке звучало так: «Чи можливо SMM-творцям контенту працювати в IT?» Спираючись на історію розвитку цієї галузі, Ірина Стельмах запевнила, що можна поєднувати обидва види діяльності, й порадила вдосконалюватись і в разі потреби проходити певні навчальні курси. А щодо розмежування праці між чоловіками і жінками висловилася так: «Гендер не має значення. Якщо подобається кодити, ви можете кодити, найкращим для вас буде те, що вам подобається».

Студенти поділилися з випускницею баченням себе у майбутньому, розповіли про перспективи свого розвитку та мотивацію в роботі. Наприклад, для когось це набуття досвіду, а для когось – досягнуті результати.

Ірина Стельмах назвала три чинники, які сприяють розвитку особистості, виявленню власного «я» та побудові карʼєри. Першим чинником є мотивація. Фахівчиня пояснила, що мотивація з часом може змінюватися. Скажімо, раніше її мотивували гроші, а тепер – цікавість і розвиток. Другий чинник – натхнення, бо ніщо не допоможе в розвитку, якщо людина не відчуває цікавості до своєї діяльності. Третій – реалізація/технічна робота, адже на практиці можна застосувати свої знання та навички і вдосконалити вміння. Всі ці три чинники впливають на те, що ми стаємо такими, якими хочемо, й у сумі дорівнюють карʼєрному становленню.

Також було порушене питання життя без IT та штучного інтелекту. Висновком стало те, що все-таки штучний інтелект не зможе замінити людську працю в галузі технологій, проте він вплине на кооперацію між людиною і технікою й додасть можливостей створювати кращі речі.

Пролунали й тези про співпрацю, командну роботу, порозуміння й важливість дружності колективу. Ірина Стельмах також наголосила на потребі реалізуватися як особистість і фокусуватися на діяльності відповідно до свого профілю.

Зустріч завершилася цікавою дискусією та теплою розмовою між студентами і запрошеною випускницею.