Президентська стипендіатка ІПМТ Анастасія Русяновска: «Фах обрала серцем, тому вступила на дизайн»

Олександра Ливицька, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ імені І. Франка
Анастасія Русяновска

Анастасія навчається на третьому курсі кафедри графіки та мистецтва книги. На цей семестр здобула стипендію Президента України.

Дівчина народилась і виросла в Чернівцях. Зізнається, що не дуже добре пам’ятає, чим саме захоплювалася в дитинстві, але рідні пригадують, що малювала. А потім вона зацікавилася медициною і якийсь час навчалася в медичному ліцеї.

А чому раптом вирішила вступати на графічний дизайн?

— Мені хотілося займатись ось цим, творчим. Але перед своїм остаточним рішенням я серйозно задумувалася про те, щоб вступати до Медичного університету імені Богомольця на дерматологію. Мені здавалося, що це так багатонадійно, стабільно і в кар’єрі, і у прибутку. Однак обрала серцем і пішла в дизайн: зрозуміла, що саме це буде найбільш стабільно й перспективно, адже від цього матиму задоволення.

— Чому ти обрала саме цей навчальний заклад?

— Загалом я вагалася між Львівською академією мистецтв і Академією друкарства. На час мого вступу, як мені здалось, Академія друкарства пропонувала вужчу спеціалізацію щодо книгодрукування і їх ілюстрування, а це мені ближче.

— Які очікування ти мала на початку навчання і чи можеш зараз сказати, що вони справджуються? Якщо так, то яким чином?

— Я не мала жодних очікувань. У перший день навчання, пам’ятаю, з’явилася думка: «Ого! Тут ще й малювати треба?!» Мені було цікаво, що приноситиме кожен навчальний день. Усе ставало новинкою. Кожна пара — свято! Звісно, для студентів, які закінчили художню школу, це буденність. Тож вважаю: це добре, що я не мала очікувань.

— Які маєш враження від навчання на такому мистецькому напрямі? Може, вже брала участь у якихось виставках чи конкурсах? Якщо так, то розкажи про них.

— Я намагаюся цікавитись усім. Мені дуже подобається кафедра станкової графіки: що там роблять, що випускає їхня майстерня. Ця кафедра варта уваги (тепер це кафедра графіки та мистецтва книги. — Прим. ред.) Зараз я розробляю ілюстрацію до конкурсу пам’яті українсько-польського поета Збіґнєва Герберта, також була учасницею Галереї зарисовок нашого міста в Чернівцях.

— Розкажи про свої мистецькі роботи. У якому виді, типі й стилі малюєш? Чим тобі це близьке?

— Малюю здебільшого графіку. Мій задум розвивається, починаючи зі скетчбука (англ. sketchbook — для малюнків, ескізів, зарисовок). Графіка — це такий вид мистецтва, де нема можливості помилятися, де бажано довести задумку до ідеалу. Тому зазвичай ідеї дуже довго виношуються в голові й потім за один день виливаються в ескіз. Це неймовірні враження, які в мене залишаються після друку і які я можу ще довго смакувати.

Яка ще творчість тебе приваблює?

— Я веду мистецький щоденник, де занотовую багато роздумів, спостережень. Одне з того, що також породжує мої візуальні ідеї, — це поезія. Поезія допомагає мені розвинути уяву. Нещодавно я працювала за збіркою «Зелена Євангелія» Богдана-Ігоря Антонича. Цей поет мене надихнув. У моєму профілі в інстаграмі є робота, пов’язана з цим.

Якщо я щось пишу, наприклад, замітку, то обов’язково червоною ручкою, тому що саме цей колір пензля використовує редактор, коли готує до редакції рукопис у чорному кольорі. Отож я так собі вирішила одразу: візуалізувати свою роль як редакторка, а не як авторка.

— А як ти сприйняла те, що тобі призначили стипендію Президента України?

— Мене про це повідомив декан Ігор Миклушка. Коли я побачила, що він мені телефонує, то перша думка була: ну от, щось уже сталося чи я чогось не склала? Довго не могла звикнути до цієї реальності і вдавалася до запитань. Але це було приємним знаком, що я на своєму місці й усе виконую на совість. Не пригадую моменту більш експресивного зі свого студентського життя, ніж той, коли дізналася про стипендію.

Чи вже маєш плани на те, як її витрачатимеш?

— Обов’язково — на виставки і художні матеріали.

— Ким бачиш себе у професійному майбутньому?

— Художницею. Хочу мати свою графічну майстерню. Планую продавати свої роботи й організовувати колективні виставки з молодими митцями, з якими буде приємно ділитися досвідом і ділити мистецький простір для продажу. Хотіла би спробувати себе в ролі книжкової ілюстраторки, тобто співпрацювати з українськими видавництвами. Хочу наголосити, що віддаю перевагу станковому мистецтву, а не комп’ютерній графіці.

— Про що мрієш?

— Уже казала, що хочу бути художницею, тому всі мої мрії пов’язані з цим. Прагну мати такий стиль життя, який має справжній художник, і насолоджуватися цим кожного прожитого дня. Хочу завжди бачити світ як художниця: чітко і глибоко, ніби крижаною водою зранку вмилася. Мрію зібрати навколо себе цілеспрямовану, амбітну, творчу й унікальну спільноту, з якою завжди буде цікаво. А ще мрію мати мистецьку буденність і розвивати цей напрям, мати колективні проєкти.

Анастасія Русяновска Анастасія Русяновска Анастасія Русяновска Анастасія Русяновска Анастасія Русяновска Робота студентки Робота студентки Анастасія Русяновска Анастасія Русяновска