Представниця Львівської політехніки була спікеркою майстер-класу «STEM: руйнуй стереотипи, а не життя»

За матеріалами порталу «Громадський Простір»
Марта Мартиняк-Андрушко

Громадська організація «Жіноча Ліга» провела майстер-клас «STEM: руйнуй стереотипи, а не життя» для більш ніж 50 старшокласниць, які перебувають у пошуку майбутньої професії, студенток закладів вищої освіти, які цікавляться STEM спеціальностями, та молодих професіоналок, які тільки розпочали свій шлях і ще не до кінця розуміють, куди він їх приведе.

Подія складалась з двох частин. Спікерками першої з яких (дискусії) були Марина Попатенко, заступниця Міністра молоді та спорту України, Надія Васильєва, кандидатка економічних наук, засновниця Інституту цифрової трансформації, Катерина Шаванова, кандидатка біологічних наук з генетики, керівниця проєктів R&D у компанії «Кернел», та Марта Мартиняк-Андрушко, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка». Друга частина заходу була присвячена практичним питанням протидії гендерним стереотипам та дискримінації в освітньому процесі та на робочому місці. Марта Павлишин, юристка центру «ЮрФем:освіта», на конкретних прикладах продемонструвала, які інструменти жінки та дівчата можуть використовувати для захисту своїх прав.

Під час дискусії на тему «Успішні жінки у STEM: теорія чи реальність?» запрошені спікерки Надія Васильєва, Катерина Шаванова та Марта Мартиняк-Андрушко розповіли про особливості своїх сфер зайнятості, гендерні стереотипи, з якими вони зустрічалися на професійному шляху, та дали поради щодо того, на які напрямки варто звернути увагу наразі, щоб бути затребуваними спеціалістами та спеціалістками у майбутньому.

Зокрема, Марта Мартиняк-Андрушко переконана, що галузі атомної та відновлювальної енергетики як ніколи стали актуальними в останні роки. Висококваліфікованих спеціалістів і спеціалісток із цих галузей цінують у всіх куточках планети, тому проблем з пошуком роботи тут ніколи не буде. Також спікерка рекомендувала вивчати глибше автоматизацію та комп’ютерно-інтегровані технології, дизайн і містобудування, адже під час відбудови країни знавці та знавчині цих сфер матимуть дуже багато роботи.

Докладніше – на порталі «Громадський Простір».