Поради для підготовки до іспиту

Діана Мисько, група ЖР-22
Герб Львівської політехніки

Найважчий період для студента – сесія, а найбільш стресовий – підготовка до нього. Безсонні ночі, переживання, вивчення великої кількості матеріалу та закриття всіх «хвостів» – лише невеликий перелік того, з чим стикається кожен студент. Як скласти сесію та не отримати нервовий зрив, це одне з найболючіших питань студентства всіх поколінь. Ми зібрали поради досвідчених студентів, які поділилися власним досвідом.

Студентка 4 курсу Інституту хімії та хімічних технологій Андріана Андріїв запевняє, що іспити та заліки можна складати без зайвих переживань. «Хороший сон перед іспитом – головна запорука успіху», – говорить студентка. Не варто в ніч перед іспитом вивчати силу-силенну матеріалу. Ви будете втомлені й не акцентуватимете увагу на завданнях. Також варто поспілкуватися з представниками старших курсів, вони можуть мати корисні матеріали для підготовки або навіть приклади завдань, що можуть бути у Вашому екзаменаційному білеті.

Юлія Тимочко, студентка 4 курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук, кафедри політології та міжнародних відносин підтримує позицію ретельної та ґрунтовної підготовки до підсумкових випробувань. Своїм секретом успіху вважає написання так званих «шпаргалок». «Переписування інформації, потрібної для вивчення, допомагає швидко запам’ятати матеріал та систематизувати здобуті знання», – стверджує Юлія. Щодо дистанційного навчання, то студентка радить завчасно переконатися в стабільному інтернет-під’єднанні, адже зайві переживання можуть завдати додаткового стресу та непотрібних неприємностей.

Викладачі теж колись були студентами. Тож правильним рішенням є дізнатися про їхній досвід складання сесії та поради вже з точки зору досвідченого працівника Національного університету Львівська політехніка.

Старший викладач Інституту гуманітарних та соціальних наук, кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини, кандидат історичних наук Оксана Миронівна Годованська розповідає, що вона добре пригадує свій досвід підготовки до іспитів та завжди готувалася ретельно і період сесії таки був стресовий етап у житті. «Мій спосіб підготовки, мабуть, був найдієвіший – це підібрати добру наукову, навчальну літературу, що забезпечувала якісну підготовку», – говорить Оксана Миронівна. Варто вчити матеріал упродовж усього семестру, тоді перед іспитом залишиться тільки повторити, дещо довчити.

Як вважає викладач, головний аспект під час підготовки до сесії – це навчатися під час семестру, відповідати та готуватися до практичних занять, відвідувати лекції і завжди мати діалог із викладачами у разі, якщо у вас виникають труднощі з навчальною дисципліною, з опрацюванням навчального наукового матеріалу.

Також своїм досвідом поділилася викладач, кандидат хімічних наук, асистент кафедри цивільної безпеки Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола Марія Олександрівна Токарєва. Викладач стверджує, що під час складання будь-яких іспитів виникають різні нестандартні ситуації, студенти часто хвилюються, переживають. Найкраща порада Марії Олександрівни – готуватися до іспиту протягом семестру, відвідувати заняття та завжди бути готовими до них. «Під час складання іспиту не бійтеся висловлювати свої думки, демонструвати знання», – радить викладачка. До цього додам, що тут також варто не забувати й про емоційний стан студента, а отже, слід налаштувати себе на успіх, віру в себе й ніколи не здаватися.