Понад 200 охочих долучились до вебінару «Грантові можливості програми «Горизонт Європа»

Проєктний офіс Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

5 травня 2022 року відбувся вебінар на тему «Грантові можливості програми «Горизонт Європа». Онлайн-подію, спрямовану на ознайомлення з особливостями отримання фінансової підтримки європейської грантової програми, відвідали 200 осіб. Захід проводив Проєктний офіс Національного університету «Львівська політехніка» у співпраці з проєктом FIT-4-NMP та спільно з національними контактними пунктами програми «Горизонт 2020/Європа» – «Інформаційно-комунікаційні технології» та «Дії Марії Кюрі для розвитку навичок, навчання та кар’єри».

Про можливості для дослідників з України розповів Назарій Андрущак, керівник Проєктного офісу Львівської політехніки. Учасники дізналися про пріоритети програми «Горизонт Європа» та основні напрями фінансування проєктних ідей програмою у форматі таких тематичних піларів: «Досконала наука», «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність», «Інноваційна Європа», «Розширення участі та зміцнення Європейського дослідницького простору». Також пан Назарій озвучив можливі шляхи пошуку найбільш дотичного Конкурсу на Порталі фінансування і тендерів (Funding and Tenders Portal) та ознайомив присутніх із типовою структурою аплікаційної форми.

Очільниця Національного контактного пункту «Дії Марії Кюрі для розвитку навичок, навчання та кар’єри» Галина Лазько розповіла всім, хто долучився, про місце програми MSCA у програмах «Горизонт 2020» та «Горизонт Європа», а також озвучила переваги участі в ній. Пані Галина запропонувала розробити кожному зацікавленому в поданні проєктної заявки індивідуальний алгоритм участі за такими складовими: ідея проєкту, вибір конкурсу (за типом дій), визначення ролі у проєкті: координатор чи партнер, формування консорціуму або отримання згоди установи, яка прийматиме стипендіата, реєстрація організації (за умови відсутності PIC), формування та подання проєктної пропозиції.

Пропозицію Галини Лазько підсилили історії успіху в програмі «Горизонт 2020» від відомих львівських дослідників-політехніків Анатолія Андрущака та Павла Стахіри. Вони поділилися власними підходами написання (не)виграшних проєктних пропозицій. Анатолій Андрущак, координатор проєкту IMAGE, наголосив, що новачкам потрібно повірити у перемогу й активно займатися написанням пропозиції упродовж хоча б 3 місяців до початку дедлайну, щоб вчасно завершити все і вчасно відіслати усі потрібні пакети документів. Також професор продемонстрував свій шлях до успіху через подання 5 різних проєктів на програму «Горизонт 2020», зазначивши, що «не можна зупинятися після першої невдачі й продовжувати писати до отримання перемоги». Натомість Павло Стахіра, координатор проєкту MEGA, поділився досвідом спільної участі в наукових проєктах із литовськими, німецькими та французькими ученими, який дав йому змогу налагодити проведення досліджень в українських лабораторіях, спрямованих на реалізацію міжнародних наукових проєктів.

Про фінансування цифрових технологій через конкурси програми «Горизонт Європа» дізналися від керівника Національного контактного пункту «Інформаційно-комунікаційні технології» Івана Кульчицького. Пан Іван чітко окреслив специфіку формулювання мети, тактики і стратегії пошуку фінансування, зазначивши, що шукають під свій основний тематичний напрям чи дотичний до нього (за ключовими словами), оглядаючи аналітичні матеріали та policy documents, беручи участь в онлайн-заходах Європейської комісії чи брокерських зустрічах, провадячи активну наукову діяльність за своїм напрямом досліджень у наукових заходах та соціальних мережах.

Представники проєкту FIT-4-NMP презентували огляд поточних конкурсів за напрямом «Нанотехнології, нові матеріали та виробничі процеси» (NMP). Представниця-координатора проєкту FIT-4-NMP Анна Змієвська докладно розповіла про грантові можливості для напряму NMP, а також озвучила кілька практичних рекомендацій щодо пошуку конкурсів за цим напрямом. Зокрема, на її думку, не треба читати робочу програму повністю, достатньо ознайомитися зі змістом та знайти найбільш влучні для вашого дослідження ключові слова й після того розпочинати вивчення робочих матеріалів обраного конкурсу. Своїми заувагами й практичними порадами за напрямом NMP поділилися зі слухачами Ірина Білан, Володимир Туркевич та Марина Гороховатська з Національної академії наук України.

Понад годинна дискусія наприкінці заходу, що тривав майже чотири години, засвідчила зацікавленість українців в участі у конкурсах грантової програми «Горизонт Європа». З огляду на це було прийнято рішення провести 12 та 19 травня 2022 року практикум-інтенсив на тему «Грантові можливості програми «Горизонт Європа». Під час цього заходу організатори ділитимуться практичним досвідом пошуку конкурсу та підготовки проєктної пропозиції на грантову програму «Горизонт Європа».

Вимога до учасників: наявність ідеї для проєкту науково-технічного спрямування, що відповідає пріоритетам програми «Горизонт Європа».

Попередня програма практикуму-інтенсиву

Участь у заході можлива за умови попередньої реєстрації.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу