Великий шовковий шлях – через… Львів: політехніки з програми «Інтернет речей» зустрілися зі студентами з Гонконгу

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Зустріч із студентами з Гонконгу

На початку року студенти Львівської політехніки, які навчаються за програмою «Інтернет речей», зустрілися зі студентами з Гонконгу.

Студенти з Далекого Сходу – представники однієї з найбільших міжнародних молодіжних організацій у світі YMCA, якій понад 150 років і яка нині діє у 125 країнах, зокрема й у нашій. Chinese YMCA of Honk Kong запросила до України організація YMCA-Lviv (CEO Олександра Сорокопуд) у рамках локального партнерства між організаціями. Локальний осередок YMCA Honk Kong мав двотижневу мандрівку Білоруссю й Україною: іноземці відвідали Мінськ, Брест і Львів, аби зокрема вивчити можливості для співпраці між країнами в рамках сучасного Шовкового шляху. Власне, концепція Економічного поясу Шовкового шляху є однією з основ зовнішньоекономічної стратегії китайського уряду і спрямована передовсім на розвиток сфери торгівлі й інвестування в Євразійський регіон. Однак, як і в давні часи – найвідомішого торговельного маршруту Великого шовкового шляху – Європа й тепер не менше цікавить Китай: для розвитку бізнесових контактів КНР шукає у цій частині світу нових партнерів і нові перспективи. Так, у рамках Економічного поясу Шовкового шляху є (чи передбачені) різні «вузли» й «коридори», зокрема Євразійський сухопутний міст – залізничний маршрут між промисловими центрами Китаю та Європи.

У Львові іноземна делегація завітала зокрема в офіс компанії SoftServe: хотіли дізнатись про успішну українську ІТ-галузь, поспілкуватися з молоддю тощо. Про діяльність і досягнення SoftServe гості почули від голови Ради директорів компанії Ярослава Любінця, про Львівську ІТ школу (LITS) – від її засновниці Анни Косарєвої, про програму ІоТ – від її ініціатора Зеновія Вереса. Натомість представили відео і розповіли про Гонконг – потужний економічний і бізнесовий, культурний та урбаністичний центр.

Студенти ІКТА Політехніки презентували проекти, над якими працюють під керівництвом фахових практиків-менторів. Так, Super fairies запропонували застосунок для викладачів і студентів – після сесії роботу над проектом продовжать, можливо, навіть спільно з новими знайомими, зауважує представниця команди, староста групи КН-124 Марта Лютик:

– Студенти з Гонконгу – доволі привітні, я б хотіла співпрацювати з ними: вони сказали, що готові продовжувати роботу над проектами разом з нами. Мені сподобалась їхня презентація, я побачила Гонконг з іншого боку: не звично – купа хмародерів, а – острови, природа і багато іншого, що було досить несподівано.

Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу Зустріч із студентами з Гонконгу