Політехніки взяли участь у зустрічі з роботодавцями Львівщини у рамках Проекту регіонального розвитку

Уляна Садова, НДЦ «Демос» Львівської політехніки
зустріч з роботодавцями Львівщини

Останній день львівської осені 2018 року став напрочуд продуктивним в плані співпраці представників науки та керівників бізнесу регіону. Свідченням цьому стало проведення у Західному науковому центрі НАН України та МОН України робочої зустрічі команди Проекту регіонального розвитку «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників ВНЗ і ПТНЗ прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення», який фінансується з державного бюджету України у рамках секторальної підтримки ЄС з роботодавцями Львівської області.

Робота зустрічі проходила за планом, наперед погодженим з керівництвом Львівської обласної державної адміністрації, Західного наукового центру НАН України та МОН України, Національного університету «Львівська політехніка», а від сторони бізнесу – з керівництвом Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців (ЛОООР).

Від імені Львівської політехніки виступив проректор з науково-педагогічної роботи, к.т.н., доцент Р.О. Корж. Роман Орестович нагадав учасникам засідання, що у Політехніці вчиться 36 тисяч студентів, котрі обов’язково рано чи у перспективі вийдуть на ринок праці. Для того, щоб майбутні фахівці не виїжджали за межі країни, він закликав роботодавців тісніше співпрацювати з освітянами в плані формування навчальних планів, стандартів освіти відповідно до вимог ринку праці. Він закликав до неформального підходу в організації та проведенні виробничих практик, які студенти проходять на підприємствах, до пошуку можливостей підвищення зарплати для молодих працівників.

Основна частина зустрічі проходила у надзвичайно динамічній і конструктивній формі. Учасники засідання мали можливість детально ознайомитися з Проектом, заслухавши дві доповіді: керівника Проекту, професора Національного університету «Львівська політехніка» д.е.н. Уляни Садової на тему «Моніторинг кар’єри випускників в системі управління вищою і професійною освітою: інтереси роботодавців» та співпромоутера Проекту, доцента Львівського національного університету імені Івана Франка д.е.н. Ольги Гринькевич на тему «Методичний інструментарій для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців і робітничих кадрів у Львівській області».

У першому виступі присутнім було популярно доведено, чому моніторинг кар’єри випускників настільки є актуальним для України та її регіонів, що можна зробити у ситуації, яка склалася, саме у Львівській області, як зміниться попит з боку бізнесу на професійну освіту економіки Львівської області, які конкретно інтереси роботодавців можна буде задовольнити за умови успішної реалізації проекту, та інші моменти. У другому виступі було озвучено зарубіжний досвід побудови систем моніторингу працевлаштування випускників на ринку праці, репрезентовано результати авторських розрахунків демографічного прогнозування показників вступу молоді у ПТНЗ Львівської області до 2030 року, детально виписано методичний інструментарій формування регіонального замовлення на підготовку фахівців і робітничих кадрів у Львівській області, поінформовано що уже вдалося зробити на підготовчому етапі дослідження. Усі присутні отримали взірці анкет для обстеження роботодавців на предмет працевлаштування випускників ЗВО і ЗПТО Львівської області та рівень їхньої підготовки за оцінками роботодавців. Формуляри анкет були протестовані експертним середовищем на коректність постановки запитань та повноти збору інформації відповідно до потреб вирішення актуальних проблем ринку праці.

Після завершення презентацій у залі відбулося жваве обговорення розглянутих питань. Зокрема, проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Р.О. Корж, а також заступник директора Інституту адміністрування та післядипломної освіти Університету к.ф.-м.н. Р. Квіт підняли проблему вартості оплати праці в Україні як фактору «виштовхування» робочої сили і міграційної привабливості ринків праці розвинутих країн.

Організатори зустрічі відповіли на численні запитання щодо технічних речей організації майбутнього дослідження, висловили своє бачення з питань формування регіонального замовлення на підготовку фахівців і робітничих кадрів у Львівській області. Усі присутні отримали інформацію про відкриття демонстраційного Сайту Проекту IntellectLviv.com, над створенням якого працювали його автори Ростислав Малинич, Віталій Міджак, а також працівник Львівської політехніки Мар’ян Селюченко (ІТРЕ).

Подякувавши усім учасникам зустрічі за плідну роботу, керівник Проекту Уляна Садова висловила щирі слова підтримки і вдячності за командний дух роботи НДЦ «ДЕМОС», виконавцям Проекту «І етап» (д.е.н. Ользі Гринькевич – ЛНУ імені Івана Франка, к.геогр.н. Роману Теслюку, к.е.н. Ользі Левицькій, к.е.н. Мар’яні Біль, к.е.н. Марії Бачинській – ДУ «ІРД імені Мар’яна Долішнього НАНУ», к.т.н. Олегу Сорочаку, к.е.н. Тетяні Степурі, к.е.н. Галині Скорик – НУ «Львівська політехніка», к.е.н. Лесі Данилюк – ЛІПрАТ «ВНЗ МАУП»). Додатково вона відзначила допомогу у проведенні заходу з боку студентів Львівської політехніки (магістрів кафедри ТПЕ ІАПО – Юлії Новіцької, Анастасії Степури, Мар’яни Левочко, Cергія Голубицького).

Докладніше про зустріч

зустріч з роботодавцями Львівщини зустріч з роботодавцями Львівщини зустріч з роботодавцями Львівщини зустріч з роботодавцями Львівщини зустріч з роботодавцями Львівщини зустріч з роботодавцями Львівщини зустріч з роботодавцями Львівщини