Довкола техніки, яка тонка, жива й неймовірно приємна: політехніки взяли участь у «Тижні акварелі у Львові»

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові»

Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» – захід, який у місті проходив уперше. Гості з Німеччини, Ізраїлю, Молдови – бажані, але й не менш бажаними були українські митці – виставок акварелістів у Львові небагато, тож кожна з них набуває значення великої події.

«Тиждень акварелі у Львові» був приурочений до тридцятиріччя Спілки дизайнерів України. Як зазначив заступник її голови Станіслав Мигаль, на території Центрально-Східної Європи акварельна школа має свої традиції, а архітектурно-дизайнерська освіта виникла доволі давно.

Експозицію акварельних робіт розмістили у виставкових залах Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника, що на вул. Бібліотечній, 2. Початок її відкриття всі зустріли хвилиною мовчання – вшанували пам’ять про колегу, представника інтернаціональної спілки акварелістів Олега Козака – його «Пейзаж» можна побачити на виставці. Загалом виставка налічує 40 робіт українських художників. На окремому столі виставлено каталоги фестивалю у Фабріано (найпотужніший фест акварелістів у Європі), логотипи Музею акварелі у Фабріано і організації IWS Globe. Гості мали змогу також оглянути виставку акварелей, які увійшли в атлас корпусів Політехніки й присвячені її 200-річчю.

Про те, як разом із Галиною Отчич, головою представництва IWS Globe в Україні, упродовж двох-трьох місяців готувалися до симпозіуму, розповідає доцент кафедри ДОА Львівської політехніки Ігор Юрченко:

– Ідея провести такий захід виникла давно – подав нам її Станіслав Мигаль. Підставою стали наші поїздки на різні акварельні фестивалі – акварель у світі переживає особливий підйом. Зокрема цікавим був VI Міжнародний фестиваль акварелістів у Лушані (Китай), де я був у складі італійської групи. Під час фестивалю майстри акварелі вчили студентів у різних, рівномірно розкиданих локаціях міста. Подібний підхід у нас через брак відповідних місць наразі неможливий. Крім цього, як виявила підготовка до симпозіуму, акварелістів у нас достатньо, але тих, хто має високий рівень майстерності, мало. Багато старших художників померло, а ті, що малюють аквареллю в поєднанні з тушшю й квіточки – не відповідають вимогам, бо за загальними правилами дозволяють вводити в акварель лише 5% інших технік. Зате запросили принести на виставку роботи Володимира Батракова, Романа Опалинського й Володимира Сколоздру, постійних учасників весняного салону у Палаці мистецтв.

Упродовж симпозіуму відбувалися майстер-класи: з пейзажу – Ігоря Юрченка й Ігоря Мосійчука (завідувач кафедри образотворчого мистецтва ПДУ ім. Т. Шевченка), з натюрморту – Валерія Заліщука (старший викладач кафедри живопису Харківської академії дизайну і мистецтв). Доцент кафедри книжкової та станкової графіки УАД Сергій Іванов показав художньо-графічні можливості використання акварелі в естампній графіці.

Магазин-салон «Художник» надав безоплатно учасникам симпозіуму рулон паперу для спільної роботи 10×1,5 м – «Мотиви Львова». А також усі могли зробити пленерні замальовки і представити їх на виставці в останній день заходу. Учасники симпозіуму, які взяли участь у виставці, отримали сертифікат від Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА та Спілки дизайнерів України.

Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові» Міжнародний симпозіум «Тиждень акварелі у Львові»